Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
От днес сайтът "Двери БГ"  има чисто нов сървър, който отново е цялостно решение на Intel. Надяваме се повишената производителност да се усети веднага от всеки потребители на сайта.  "Двери" работи отново от 6 часа тази сутрин. До няколко денонощия  ще бъдат възстановени напълно и всички асоциирани и хостнати (подслонени) на нашия сървър външни проекти. Поради увеличената машинна мощност и по-големия капацитет  на новите ни дискове всички наши партньори в БПЦ, ползващи услугата "безплатен хостинг", освен по-добра производителност  ще получат и четирикратно увеличаване на дисковото пространство: до 300 мегабайта!

Поднасяме своите извинения заради непредвиденото си отсъствие от Интернет, което се случва за първи път в тригодишна история от сайта. Нашият екип направи всичко възможно да реагира максимално бързо и професионално на изникналите  форсмажорни обстоятелства:

Сървърите на "Двери" - възход, падение и отново възход

Есента на 2007 година: След 7 години вярна работа, от които 2 и половина години за "Двери БГ",  нашият Intel базиран server от висок клас  даде първите признаци, че вече е време да бъде подменен. Системата започна да работи в критичен режим. Екипът на "Двери"  реши да направи акция за събиране на дарения с цел закупуване на нов хардуер, като нужната сума беше около 3000 лева. В последствие обаче решихме съзнателно да поемем риск и  да отложим с няколко месеца старта на кампанията, за да не разконцентриране вниманието  от по-сериозната и спешна нужда от помощ, която имаше о. Иван от гр. Септември (вижте тук).

3-6 февруари 2008 год.: "Двери БГ" за пореден път подобри своите рекорди по посещаемост, според брояча  ни (вижте тук), на два пъти сайтът постигаше по 2000 посетителя, без да се броят страниците на партньорите и клиентите. В края на седмицата започнахме да се шегуваме, че от толкова потребители  сървърът ще "изпуши".

9 февруари 2008 год.: В 23:30 часа вечерта сървърът наистина "изпуши", макар и не заради високата си посещаемост, а заради факта, че от месеци вече беше в критичен режим.

Представител на техническия екип  (който точно в същия момент се готвеше  да си ляга) незабавно отиде в залата за колокация  на Нетера (Neterra). За съжаление опитите компютърът да бъде възстановен (продължили до ранна утрин) се оказаха неуспешни, а щетите се оказаха непоправими. Компютърът беше свален от колокация и прибран. В ранната утрин перспективите изглеждаха не особено ведри.

10 февруари 2008 год.: Тъй като беше очевидно ясно, че няма време за провеждане на акция за дарения за нов сървър, семейство Иван, Полина и Константин Спирови решиха да поемат всички разходи за закупуване на новата техника от собствения си джоб. Тъй като беше неделен ден, нямаше възможност да се задвижат нещата технически, трябваше просто да се мисли и да се чака. Единственото друго, което можеше да се направи, беше да изпросим закрилата на св. Харалампий!

11-12 февруари 2008 год., 8:30 часа
- новият сървър беше измислен като конфигурация и незабавно поръчан. Всичките части се оказа, че бяха на склад (при обичайни обстоятелства за подобни конфигурации трябва да се чака с дни и дори със седмици).

9:00-10:30 ч. - благодарение на любезната помощ на нашите приятели [от фирма ЕвроОфис] и техния професионализъм компонентите бяха закупени, доставени, асамблирани и цялостната конфигурация беше тествана за рекордното кратко време от час и половина (вижте вляво).

11:00-11:30 ч.
 - сървърът беше "въцърковен" в книжарницата на храм "Покров Богородичен", като корпусът му беше украсен с изображение на ангел-хранител (вижте и в началото на страницата). Според точка 2 от стария ни план за обновяване (вижте тук), корпусът на бъдещия сървър трябваше цялостно да се украси със специално изработено 3M фолио, но поради липса на време направихме нещата по максимално простия начин.

11:30-12:00 ч. - сървърът беше осветен от о. Николай Танев, предстоятел на храм "Покров Богородичен".

До 2 часа сутринта на 12 февруари - първоначалната инсталация на новата машина приключи успешно благодарение на професионализма на системния оператор Никола Антонов.

2-2:30 часа сутринта на 12 февруари - колокацията на новата машина в "Нетера" мина бързо и без никакви проблеми. Възползваме се от възможността отново да благодарим и на екипа на Нетера за тяхната подкрепа и професионализъм.

2:30-8 часа сутринта на 12 февруари
– след една безсънна нощ подкарването на "Двери" и форума към проекта бяха успешно постигнати. В този момент разликата в производителността вече се усещаше и с просто око!


Предстоящо


Първото по план, разбира се, е възстановяването на всички сайтове на нашите партньори и разширяване на безплатните услуги,  предлагани от нас.

Новият съврър разширява възможностите ни и разчиства пътя по бъдещото разширяване на "Двери" (вижте плана тук).

old_server.jpgВъпреки седемте години вярна работа старият сървър все още няма да бъде пращан  "в пенсия". Честно казано трудно ни е да се разделим с компютър, който на времето си (доста време преди да бъде закупен от нас) е струвал близо 8000 лева! Въпреки че моделът му е отпреди 8 години, той все още може да се мери по производителност с много от съвременните desktop компютри. След бърза реконструкция сървърът ще бъде превърнат в обикновен офисен компютър и няма да бъде използван повече за критични цели.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски