Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

https://dveri.bg/imagesПо установена традиция читателите на Двери гласуват за най-значимите църковни събития на изминалата година. Вотът става на две места – в Двери и на фейсбук страницата на сайта. Както и в други години, на първо място и на двете места читателите са поставили едно и също събитие - началото на процеса на канонизация на архиеп. Серафим (Соболев). Обявяването на владика Серафим за светец, което вероятно ще стане към края на февруари т. г., се определя от църковната общественост у нас като най-значимото църковно мероприятие на миналата година.

За съжаление 2015 г. премина без да бъде белязана от ярки църковни събития. Две големи годишнини от родната история бяха отбелязани от БПЦ - 1150 години от Покръстването и 70 години от вдигането на схизмата над Българската църква. Те бяха класирани от читателите на Двери на второ и трето място сред събитията на 2015 г. За гласувалите в анкетата в Двери третото по значимост събитие на изминалата година е двойното увеличение на църковните свещи, докато за посетителите на нашата фейсбук страница това е влизането в училищата на учебното помагало на Двери за втори клас.

Класацията показва, че читателите са счели за особено важни събитията с дълготраен ефект върху църковния живот като канонизацията на архиеп. Серафим, с която София ще се превърне в център на почитта към големия духовник и молитвен застъпник. От друга страна, църковната общественост счита за важно отбелязването на годишнините от църковната история, които са паметта за Църквата, извор не само за гордост, но и повод за поуки и важни изводи.

Промяната в цената на свещите неслучайно попада в челната тройка на класацията, тъй като е свързана с богослужението и ежедневното участие на миряните в него. То изпреварва в реда на значимост такива събития като първото посещение във Варна на Лимосолския митрополит Атанасий, един много четен и обичан у нас духовник, както и официалната визита на Вселенския патриарх у нас.

Класацията на църковните събития, направена от Двери, не претендира за представителност, но разкрива нагласите на хората и очакванията им от Българската православна църква. Продължава да се чувства потребността от консолидация на православната общност около важни църковни събития, които издигат християните над битовизма и ежедневните дрязги, и които дават възможност да се преживее и усети единството на Тялото Христово, в което духовниците водят народа към царството Божие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w9fp9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник