Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

SvSvKiM greekКакъв радостен възглас се изтръгва от устата на хората, от рождение седящи в тъмна пещера и лишени от светлина, когато някой, отваряйки мрачното им жилище, вкара в него живителните лъчи на слънцето и след това ги изведе на свобода!

Същото чувство на благодарност трябва да изпитваме към светите братя Кирил и Методий.

За „седящите в страната и сянката смъртна“ (Мат. 4:16) на езичеството славянски племена те донесоха светлината на истината на Христовата вяра.

На ония, които не знаят за Царството небесно, те възвестиха за него и посочиха пътя към него.

Слугите на лъжливите езически богове те направиха служители на Истинния Бог!

Живеещите в нечестие и груби нрави те научиха да обичат доброто и правдата, показаха им превъзходството на добродетелта, „очистиха чувствата им“ и ги направиха благочестиви и нравствени.

Намиращите се под властта на греха и пороците те освободиха от дяволските мрежи, възродиха ги чрез светото Кръщение и ги научиха на нов живот за слава Божия.

В същото време за невежите и полудиви славяни те съставиха азбука, дариха писмо и, като ги научиха да се ползват от писмеността, положиха началото на тяхното умствено просвещение.

Със светите Кирил и Методий започва преуспяването на славяните във всички области на живота. Предишните полуразбойнически племена се превръщат във велики народи и създават силни държави, проникнати от духа на християнството.

Така, накъдето и да погледнем, навсякъде, където при славяните сияе светлината и се върши добро, ние виждаме следи от трудовете на светите Кирил и Методий.

Да вдигнем поглед към духовното небе – там виждаме многоброен сонм от свети Божии угодници, подвизавали се в славянските страни. Това са плодовете на семената, посети от светите братя.

Да погледнем към земята – ще видим славните славянски държави, пълната с подвизи история на славянските народи, достиженията на славяните в областта на науката и изкуството. За това трябва да бъдем благодарни на същите тези наши свети Първоучители.

Следователно в деня на тяхната памет наш дълг е да ги прославяме и с благодарност да възпяваме: „Слава вам, свети братя, славянски просветители!“.

Шанхай, 1941 г.

* Източник: www.azbyka.ru

Превод: Радостина Ангелова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx6ka 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски