Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
resurrection_htm.jpg Обични духовни чеда от богохранимата ни епархия,

Христос воскресе!

Великденската божествена и спасителна нощ радостно вълнува сърцата ни, тя възвестява Христовото възкресение – празник на празниците, чудо на чудесата, светлина на светлините!

У Бога не остава безсилна нито една дума, “защото Той рече – и всичко стана; Той заповяда – и всичко се яви” /Пс. 32:9/, Той е “Господ на силите” /Пс. 23:10/. Всемогъществото е свойство на Божията воля и Бог без никакво затруднение привежда в изпълнение всичко, което е в Неговата мисъл.
Без да нарушава свободната воля на човека, Той съдейства в следването на доброто и ограничава злото до пълното прекратяване на действията му в света. Той знае минало, настояще и бъдеще, знае “тайните на сърцето” (Пс. 43:22) и “ще изнесе на виделина тайните на мрака” (І Кор. 4:5), като “въздаде всекиму според делата му” (Рим. 2:6). Затова Той открито каза на учениците Си: “Син Човечески трябва много да пострада, ... да бъде убит и на третия ден да възкръсне” (Марк. 8:31). Така Спасителят самовластно прие смъртта и бидейки началник на живота (Деян. 3:15), победи смъртта и дари живот на света.

Ние прославяме Христа, воскресшаго из мертвых, и като очистим чувствата си, благоговейно Му се покланяме, за да ни озари светлината Христова, да видим в нея Победителя на смъртта и да чуем сладчайшия Му глас: “Радвайте се! Мир вам! Хвърлете мрежите отдясно на кораба, донесете от рибата, що сега уловихте, дойдете, обядвайте. Вие повярвахте, защото Ме видяхте. Блажени, които не са видяли и са повярвали! Вървете подире Ми! Научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света”.

С възторга от тези божествени слова да влезем в радостта на Възкресението, да възлюбим един другиго, да живеем в мир и справедливост, да служим на правдата и истината, да следваме пътя на живота.

Честито Възкресение Христово!

Пасха Христова

2006 г.
Русе

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6hwa 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари