Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (151 Votes)

68a8b6e6c59c42d7b5979471625bd398На Бог Господ, тропар, гл. 4, три пъти.

Днес благоверните люде тържествено празнуват осенявани, Бого­майко, от твоето дохождане, и като гледаме на твоя пречист образ, умил­но казваме: покрий ни с твоя почитан покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос, нашия Бог, да спаси душите ни!

Малка ектения Възглас: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…

Първи седален, гл. 3:

Обкръжена от божественото сияние на ангелските войнства, и приемаш честната служба заедно с чинове пророци и апостоли, като майка Божия, посети нас, твоите раби, като молиш Христа нашия Бог, да ни дарува велика милост.

Слава, и нине, същия:

Втори седален, гл. 6:

На безпомощните си истинска крепост, пречиста Богомайко, ние тук угнетените чрез теб се въздигаме, като о теб се високо държим, защото ти си покров на всички и при Бога ходатайка.

Слава, и нине, същия:

Седален след полиелея, гл. 4:

Както древния наистина пречестен кивот, така и твоя пречестен омо­фор повече от кехлибар свети невеществено, а твоите духовни, не­тлен­ни, пречисти ръце се простират и милостиво ни пазят, когато сме събрани усърдно да празнуваме благоукрасения празник на твоя По­кров, Владичице.

Слава, и нине, същия:

Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и чрез очистване се извисява, свещенотайнствено засиява пред троичната Единица. 

И ныне: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.

Прокимен, гл. 4: Ще направя да се помни Твоето име от рода в род. (44:18) 2 пъти. Стих: Из сърцето ми се изля блага дума; аз говоря: моята песен е за Царя. (44:1) И пак: Ще направя да се помни Твоето име от рода в род.

Евангелие от Лука (1:39-49, 56): В ония дни стана Мариам, и отиде набързо в планинската страна, в град Иудин, и влезе в дома Захариев и поздрави Елисавета. Когато Елисавета чу поздрава Мариин, проигра младенецът в утробата ѝ; и Елисавета се изпълни с Духа Светаго, извика с висок глас и рече: благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това – да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното ѝ от Господа. И рече Мариам: душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове; задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му. И остана Мариам с нея около три месеца, и се върна у дома си.

След 50-ти псалом, Слава: Молитвами Бого­ро­дици, Милостиве, очисти множества согрешений наших.

И сега: същия; и веднага: Помилуй мя, Боже: 

И стихирата на празника, гл. 8:

С нас се радват всички разумни чиноначалия, като гледат как духов­но се събират всички многобройни верни и славят Царицата и Владичицата на всички. Радват се и праведните духове, истинските зрители на видението, като във въздуха молебно простират своите все­чест­ни ръце, и просят помиряване на света, на царете добра власт и утвърждаване, и спасение на душите ни.

Литийна молитва (дяконът)

Канон 

Кондак: Днес Дева стои в църква и с всички светии невидимо за нас на Бога се моли. Ангелите с архиереите се покланят, апостолите с пророците ликуват, защото Богородица моли превечния Бог за нас.

Икос: На нейните преславни чудеса елате, хора, да се насладим, защото чрез нея Адам се избави от тлението, а така също тя бе ковчег, не от Ной сътворен, но от Бога. В древност пък Мойсей в огнената къпи­на Бога не можа да види, а сега чрез Роденият от ней цяла земя познава Сина Божи, като на Него тя се моли за нас. Затова я и просла­вя­ме като Божия майка, защото заради нас Богородица се моли на превечния Бог.

В този месец, в първия ден, празнуваме Покрова на пресветата Владичица наша Богородица и винаги дева Мария. По нейните молит­ви, Господи, спаси и помилуй нас. Амин.

Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си, и ще се изпълнят с Духа Светаго, и ще произнеса дума за Царицата Майка, и ще се явя светло тържествуващ, и радвайки се, ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, живи и изобилни изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан – Божията майка, и спаси тия, които викат: Слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всичко дойде в ужас от твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, носила си в твоята утроба Бога, Превъзнесения над всичко и си родила Безначалния Син, като даваш мир на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като честваме тоя божествен всепочитан празник на Божията Майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите отроци не почетоха тварта наместо Твореца, но мъжествено като потъпкаха заплашването с огън, радваха се и пееха: „Благословен си Ти, Препрославлени Господи и Боже на нашите отци!“

Песен 8

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха запазени в пещта от Богородичното раждане, което тогава беше предобразувано, а сега е действително. То подбужда цялата вселена да Ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове“.

Честнейшую.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

9-та песен от катавасиите 

Нека се радва всеки земнороден, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове, което почита свещеното тържество на Божията майка, нека тържествува и вика: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.

Честнейшую.

Малка ектения: Възглас: Защото всички небесни сили Те хвалят…

Светилен: 

О, пресвета Господарке, Дево Богородице, покрий ни с чудодейния си омофор, като запазваш православния народ от всяко зло, както те видя да се молиш пречудния Андрей във Влахернската църква, а сега ни изпрати, Господарке, великата твоя милост! (три пъти).

Хвалитни стихири (Пс.150), на 4, гл. 8, 

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Подобен: О, преслав­на­­го чудесе!:

Пред тебе падаме, Господарке, и като се кланяме умилно те мо­лим: радвай се, богоблажена Владичице многоименита Дево, на проро­ци­те честно предсказание; в теб като роса Христос Бог слезе, и родила си, чиста, брако­непознала, и на ръце си носила Твореца на всички и Господа. На Него сега се моли за нас, които верно славим празника на твоя Покров. (два пъти)

Възпяват те, Дево Богородице, ангелските чинове, и славят те патри­арсите с архиереите, и светите апостоли, като на майка Божия честно ти служат, защото виждат, че ти се молиш за света на Спасителя на всички – Христос Бог. Помоли Му се да избави градът и хората, които вярно те славят и празнуват твоя Покров.

Повече отколкото кивотът на Аарон Бог те цяла освети чрез Духа Светий, Богородице, и повече от слънчевите лъчи твоя светъл омофор освещава църквата и хората, и изгонваш тъмнината на нашите грехове; избавяш от беди и скърби тези, които с вяра празнуват твоят честен Покров.

Слава, и сега, гл. 6:

Както те видя пречудния Андрей във въздуха заедно с архангел­ско множество, с апостоли и пророци, и множество мъченици, да се молиш на твоя Син и Бог наш за града и молещите се хора, Владичице, като ги покриваше с твоя покров (покривало), не преставай и сега, пре­чиста, да спасяваш особеното наследство на твоя Син, което празнува пречестния твой празник, многовъзпявана.

Велико славословие

Тропар на празника – веднъж, гл. 4,

Днес благоверните люде тържествено празнуват осенявани, Бого­майко, от твоето дохождане, и като гледаме на твоя пречист образ, умил­но казваме: покрий ни с твоя почитан покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос, нашия Бог, да спаси душите ни!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dppu 

Разпространяване на статията: