Мобилно меню

4.9272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (110 Votes)

Simeon Stylita.jpegНа 1 септември с молитва отбелязваме началото на църковната година, която завършва на 31 август. По този начин – от септември до август – са подредени и много от църковните книги.

На този ден се чества и паметта на св. Симеон Стълпник, един от забележителните подвижници на ранното монашество, живял на една кула (стълп) в северозападната част на Сирия до сто и тригодишната си възраст. Упокоил се през 460 г.

Преди около две десетилетия по инициатива на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей Православната църква започна да отбелязва 1 септември и като ден на цялото Божие творение и оттук – на грижите за запазването му. Съставена е и нарочна служба за това честване, но тя засега не е преведена.

За този троен празник ви предлагаме тропарите (основните празнични куплети) за всеки един от тези празнични поводи.

Тропар за началото на църковната година, гл. 2

Създателю на цялото творение, Който си поставил времената и годините в Своята власт, благослови венеца на годината на Твоята благост, Господи, като по молитвите на Богородица запазваш в мир царете (властващите) и Твоя град, и ни спаси.

Тропар за деня на околната среда, гл. 4

Господи, като Бог със Словото Си Ти създаде всичко, установи закони и безопасно го управляваш за Твоя слава. По молитвите на Богородица, Спасителю, пази устойчиви и невредими всички съставки, които образуват света, и спаси вселената.

Тропар за св. Симеон Стълпник, гл. 1

Преподобни отче наш Симеоне, ти стана стълб на търпението, проявявайки усърдие да подражаваш на праотците: в страданията – на Йов, в изкушенията – на Йосиф и в живота си – на безплътните сили, макар да си бил в тяло, преподобни; моли се на Христос Бог да бъдат спасени душите ни.

Кондак на индикта, гл. 3, подобен: Дева днес

Ти, (Боже) Който всичко си сътворил с неизразимата Си мъдрост и си поставил времената в Своя власт, дарувай на христолюбивия Си народ победи и като благословиш годините, както и влизанията и излизанията, направлявай делата ни според божествената Си воля.

(съчинен през 1813 г. от приснопаметния Вселенски патриарх Кирил Шести)

Превод Иван Желев Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66y3a 

Разпространяване на статията: