Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
На 11 януари в японския град Нагоя ще бъде тържествено осветен нов храм на Японската православна църква (автономна дъщеря на Руската православна църква). Храмът ще бъде посветен на светото Богоявление Господне.

Чинът на освещаването ще бъде извършен от митрополита на Токио и цяла Япония Даниил в съслужение със Сендайския епископ Серафим и новото храмово свещенство. В Троице-Сергиевата лавра е изписана специална икона на всички московски светители. Православната енория в Нагоя е била основана през 1880 г., като за своите нужди енориаршите са използвали жилище, в което са оформили малък храм, посветен на Благовещение Богородично. През 1980 г. вярващите решават да започнат събирането на средства за построяването на нов храм. През 2006 г. са успели да закупят подходящ терен, а в 2008 г. е била готова цялата проектно-техническа документация, необходима за изграждането на храма. В началото на юни тази година е бил извършен чинът по освещаване на основния камък, като през октомври строителството е било завършено. На 12 октомври тържествено е бил монтиран куполът на храма с кръст.
Понастоящем в Японската православна църква има три епархии, двама архиереи, 23 свещеника и 12 дякона. Общият брой на енориите е 67, а броят на енориаршите - около 10 000.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxppc 

Разпространяване на статията: