Мобилно меню

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)
1_61.jpgВъншният министър Румяна Желева бе приета от папа Бенедикт ХVІ. По този начин тя стана първият ни външен министър посетил Ватикана извън традиционните посещения в Рим на официални български делегации във връзка с честванията на 24 май. По време на разговора папата е изпратил пастирския си благослов на българския народ в навечерието на Коледа и е поздравил министър Желева с номинирането й за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението на кризи.

Желева бе приета и от своя ватикански колега, Секретаря на Светия Престол за отношенията с държавите, архиепископ Доминик Мамберти.

Двамата първи дипломати разговаряха върху възможността за провеждане на визита на папа Бенедикт ХVІ в скоро време, като подходящ повод за подобно посещение би бил 10-годишнината от посещението на папа Йоан Павел ІІ в България, която се навършва през 2012 г.

Двамата събеседници обсъдиха и предстоящите през 2010 г. юбилеи - 20-годишен от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Светия Престол и 30-годишнината от обявяването от папа Йоан Павел ІІ на св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европейския континент.

По този повод е достигнато до принципна договореност за организирането на значими културни прояви, с които да се отбележат годишнините в София, Ватикана и Рим.

В рамките на посещението министър Желева проведе среща с представители на Папския съвет "Cor Unum", под чиято егида развиват мащабната си дейност многобройните благотворителни и хуманитарни организации и фондации по света, свързани с Католическата църква, като "Каритас", "Сьокур Католик" и мн. др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akca 

Разпространяване на статията: