Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
MPK_12_2009.jpg„Може да се каже,че Междуправославната подготвителна комисия работи на празни обороти, казано на технически език.” Това заяви за Двери.бг проф. Иван Желев Димитров, член на делегацията на Българската православна църква за участие в междуправославния експертен орган, който подготвя вече няколко дена общите становища на поместните православни църкви по въпросите на автокефалията и автономията (и начините на тяхното предоставяне), както и на диптисите. Три дена минаха в дообсъждане на съгласуван текст върху автокефалията за следващото всеправославно предсъборно съвещание, което да го приеме в завършен вид и да го препрати за бъдещия Свети и велик събор на Православната църква. И при това става дума за текст, който е бил обсъждан много подробно и разгорещено още през 1993 г., но не е постигнато тогава споразумение по въпроса, посочи нашият делегат. Поради различни конфликти между поместните православни църкви едва сега, след 16 години, работата можа да продължи.
 
Вчера, неделя, беше ден без заседание. Сутринта имаше всеправославна св. Литургия, в която взе участие и Русенският митрополит Неофит. Следобядът беше просто свободен. „Човек има впечатление, че никой не бърза да завършим работата си”, сподели делегат от съседна църква. Митр. Неофит се въздържа от изявления, но пролича и неговата неудовлетвореност, че много трудно върви работата на подготвителната комисия.

В Православния център на Цариградската патриаршия в Шамбези, потъналото в зеленина предградие на Женева край красивото езеро Леман, ясно се усеща напрежението между „гръцки” и „не-гръцки” православни църкви. „Гърците” настояват да се даде на цариградския патриарх пълна и върховна власт в Православната църква, макар това да се прикрива под благовидни предлози. Негръцките представители искат да се постигне истинска съборност в Православието, тоест никой да не притежава по-голяма власт от другите. Така в крайна сметка пак не се стигна до съгласие по въпроса: кой подписва акта за обявяване на една църква за автокефална (едните настояват това да прави само цариградският патриарх, а другите – всички глави на поместни православни църкви, 14 на брой, да подписват документа за автокефалията). Така в крайна сметка въпросът се оставя за следваща всеправославна среща.

От днес започна обсъждането на въпроса за автономията, но и там са се получили същите „засечки”. Излъчена е работна група, в която влиза и проф. Желев, за да подготви текст за решението на въпроса. Но поради остри противопоставяния вътре в работната група до тази вечер резултат не беше постигнат. Утрешното заседание е отменено, научихме тази вечер, за да се даде възможност работната група да заседава от сутринта и едва в 17 ч. ще бъде направен опит цялата комисия да продължи дейността си.

Третият въпрос, за диптисите, също не вещае лесни обсъждания. Научихме, че Кипърската църква ще претендира за патриаршеско достойнство, а Грузинската църква отдавна претендира за пето място сред патриаршиите, а не за девето, както й отреди през 1990 г. Цариградската патриаршия.

Едно нещо поне направиха единодушно 30-ината делегати на поместните църкви: днес те направиха обща снимка за спомен в храма „Св. Павел” на Православния център. На снимката всички са усмихнати. Да им пожелаем усмивките да са по-често на лицата им.


.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/adx83 

Разпространяване на статията: