Мобилно меню

3.7826086956522 1 1 1 1 1 Rating 3.78 (23 Votes)
1_47.jpgОсвободеният от Св. Синод Западно и Средноевропейски митрополит Симеон се върна в Берлин. Той лекува тежко сърдечно заболяване в Америка, но се реши на дълго презокеанско пътуване, след като във вторник беше потвърдено неговото отстраняване. По-рано днес в предаването на БНТ „Вяра и общество” българи от различни западни столици отново изказаха крайната позиция за отделяне от БПЦ. Какво каза митрополит Симеон в Берлин? 

От летището дядо Симеон отиде направо в българската църква в Берлин. Камбаните забиха и богомолците се втурнаха да му целуват ръка. Митрополитът влезе първо в Светия олтар да се причести, а след това се обърна към вярващите с прочувствена проповед.

“Възлюблени в Господа братя и сестри, духът ми се възрадва, че мога да бъда пак в този Божи храм”, почна той. И продължи: “В храма се говори само истината и искам да кажа, че няма да отстъпя от православните ценности. Благодаря на всички, които се застъпиха за мен. Мой дълг е да защитя престижа на Българската православна църква, на която съм верен.”

Дядо Симеон призова към всеопрощение и цитира Христос от Голгота: “Господи, прости им, те не знаят какво вършат!”.

Той увери, че и след решението на Светия синод да го уволни духът му е спокоен. Но допълни: “Не мога да изпълня такова решение. Ако го бях приел, трябваше да наруша Божия закон. Дойдох в този студ и си казах - ако умра, да умра в моята митрополия.”

Душата на отеца обаче е смутена от нещо друго: “Не може Светият синод да ме уволнява, постът ми е пожизнен. Много ясно е, че когато лично папа Бенедикт XVI поздравява българския народ и праща поздрави на българския патриарх, и то на български език, по етикеция нашият викарен епископ ще се поклони и ще целуне ръка на папата. И аз съм го правил. И сме се прегръщали и целували. Това е да си християнин. Бог е един, няма католици, православни и тем подобни”, додаде дядо Симеон.

Той бе категоричен, че остава верен на традициите - чист православен християнин, който може да се прегърне и с католика, и с протестанта, и с мюсюлманина.

Беловласият отец изрази опасения, че сега може да възникне скандал с католическата църква “само за едно целуване на ръка”. Дори президентът Георги Първанов, като бил в Рим, го направил.

На въпрос на “Труд” какви стъпки ще предприеме, дядо Симеон отвърна, че обмисля да се свика свещеническа конференция и в краен случай църковен събор. “Не искам да заплашвам Светия синод. Те се боят и провокират разкол. Има вероятност да отидем при друга патриаршия - Цариградската, Ерусалимската. Дори не искам да си го помисля, защото това би означавало да се руши авторитетът на Българската православна църква. Казал съм, че не приемам решението, и край! Те не могат нищо да ми направят”, изрече митрополит Симеон.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akyc 

Разпространяване на статията: