Мобилно меню

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
gniezno.jpgПод това заглавие от 16 до 18.9.2005 г. в град Гниезно, Полша, се провежда шестият европейски конгрес на представителите на различните християнски изповедания от Европа съвместно с мюсюлмани и юдеи от континента, както и с множество политици от ръководните органи на ЕС.
Присъстват около 60 участника с доклади и изказвания в дискусиите, както и над 1000 слушатели от Полша и други страни. От българска страна е поканен да изнесе доклад на тема "Християнството и посткомунистическите страни" проф. Иван Желев, директор на Дирекция "Вероизповедания" на МС. Православните в Полша са представени от Вроцлавски епископ Иеремия, няколко свещеника и миряни-богослови. Участват също Виенски епископ Иларион от Руската православна църква, яшки митрополит Даниил от Румънската православна църква и др. 
Гниезно е люлката на християнството в полските земи (тогава още неразделено). Първият епископ на Полша е Гниезненски епископ Войчех, родом от Прага, който е загинал мъченически и се почита като светец.
(Собс. инф).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339px 

Разпространяване на статията: