Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_108.jpgМиналата седмица в един от американските щати каузата на противниците на аборта по желание отбеляза малка крачка напред. На 3 април Джон Белц, окръжен съдия от американския щат Илиноис, отсъди, че щатът не може да принуди двама фармацевти с религиозни убеждения против аборта да продават контрацептиви за спешна употреба в петте аптеки, които притежават. Той е казал също и че двамата „имат шансове за успех” предвид аргумента им, че такава принудителна заповед нарушава Илиноиския закон за свободата на съвестта в здравеопазването.

Въпросните медикаменти (ако бъдат приети до 72 часа след половия акт) предотвратяват загнездването на развиващия се зародиш в матката, което според американското законодателство не се счита за прекъсване на бременноста, но според фармацевтите е равносилно на аборт.

Това е временно решение по дело от 2005 година, когато тогаватният губернатор на Илиноис Род Благоевич (отстранен през 2009 с процедура по импийчмънт за корупция и злоупотреба с власт и положение, б.р) издава заповед всички фармацевти и аптеки в щата да продават хапчето „за след това”, а горните двама фармацевти – Люк Вандер Блийк и Глин Косироуг завеждат дело за отмяна на заповедта. Основанието им е, че принудата да продават такива медикаменти нарушава техните религиозни и нравствени убеждения. Те се позовават както на горния щатски закон, който забранява налагането на здравни решения въпреки наличието на религиозни възражения срещу тях, така и на конституционното си право свободно да упражняват религията си.

Тогава същият съдия Белц е бил на страната на управата и е отхвълил иска на фармацевтите, но миналия декември Върховният съд на Илиноис постановява, че делото и основанията на двамата фармацевти трябва задължително да се разгледат, понеже в заповедта си губернатор Благоевич имал твърдения, указващи че изключения няма да се правят.

Този път Белц счете, че заповедта представлява реална заплаха за непоправими вреди на фармацевти, които имат религиозни възражения сещу това да продават подобни медикаменти, и не само отсъди временно в полза на ищците, но същия ден издаде и съдебна заповед срещу щатската управа, като нареди на властите да не налагат принудително заповедта на Благоевич. Тази съдебна заповед също е временна, докато делото на фармацевтите не се разгледа, и се отнася единствено до техните аптеки, но представляващият ищците адвокат Франсис Манион от юридическата кантора Американски център за право и справедливост, се съмнява щатът да наложи заповедта на Благоевич където и да било другаде, докато делото не приключи.

Манион също е споделил как това е нова крачка към пълната закрила на свободата на съвестта на здравните работници. „Ще продължим да настояваме за решаване на този проблем, докато не получим пълна закрила на свободата на съвестта на професионалистите, за да не им се налага да избират между дълбоко вкоренените си религиози убеждения и отнемане на разрешителното им или други наказания” – добавя той. „Всички закони за свободата на съвестта в света ще станат ефективни само когато онези, чиито права са застрашени, са готови да се борят срещу опитите на правителства и части лица да ги пренебрегват. Ние ще продължим да се борим за утвърждаващите живота здравни работници, докато съществуващите закони не получат точно онази захапка, която да им осигурява ефективност” – заключава Манион. 

Единият от фармацевтите – Люк Вандер Блийк, също споделя следното: „Това засяга самата сърцевина на нравствения въпрос дали аз и моят бизнес да се ангажираме с продукти, които [действат като] унищожават живот. ... По този въпрос отговарям пред много по-висш авторитет.”

Говорителят на отговорния за налагане на принудителната заповед Отдел за финансово и професионално регулиране на Илиноис – Луис Пукелис, нямаше друг коментар във връзка с решението на  Белц, освен как щатът „естествено, ще се подчини на всичките си нормативни актове”.

Разглеждането на иска на фармацевтите за отмяна на заповедта на Благоевич, ще се състои през юни тази година.

Превод: Цветан Биюков

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahdq 

Разпространяване на статията: