Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (14 Votes)
Liturgia_SPb_1.jpgНа 28 август 2005 г., Успение Богородично по стар стил, за пръв път се отслужи света литургия в поругания от болшевиките Богородичен храм в Санкт Петербург, посветен на Фьодорвската икона на Божията майка, който се намира недалеч от Московската гара в града. Навремето храмът е бил отнет от болшевишката власт и в продължение за 70 години се е използвал като млекозавод. По документи е върнат още през 1993 г., но енориашите, които междувременно си простроили в близост малък и красив храм (осветен през 1998 г. и посветен на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма), влезли във възстановената стара църква едва на 1 август т. г.

Liturgia_SPb3.jpgХрамът е двуетажен и за първи път св. литургия се отслужи на втория етаж на празника Успение Богородично, който в Русия се празнува по стар стил на 28 август. Всъщност вторият етаж е разделен на 3 работни площи в доскорошния млекозавод. Липсват и петте купола на храма. За първата служба днес енориашите само бяха успели да почистят донякъде стените и пода. Но религиозното вдъхновение, завладяло всички, помогна да се изживее като неповторимо истински празник тази първа света литургия. Служи прот. Александър Сорокин, енорийският свещеник, заедно с гости-свещеници и дякони от Русия, Беларус и Румъния. Присъстваха участниците в конференцията на европейските библеисти, която тези дни се провежда в С. Петербург.

На следващия ден, 29.8., е празникът на Фьодоровската икона на Божията майка.

Историята я свързва с благословението, което император Михаил Фьодорович, основател на династията Романови, получил в град Кострома от своята майка през 1613 г. Самият храм е построен доста по-късно - през 1913 г. във връзка с 300-годишнината на Романовската династия.
Забележително за този храм е, че първото дарение (100 рубли) е направено от вече тежко болния прот. Йоан Кроншадски.

(соб. инф.)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33awq 

Разпространяване на статията: