Мобилно меню

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

2554През изминалата седмица хората в Северна Македония са разтърсени от отвличането и убийството на една ученичка и възрастен мъж. Бизнесменът Люпчо Палевски, който беше заловен в Турция след отвличането и убийството на четиринадесетгодишната Ваня, се оказа публична личност в страната. Той има имидж на „патриот и радетел на македонската църковна идентичност“, демонстрира близки отношения с македонските архиереи, дарител е на църкви и манастири. През последните месеци той е инициатор на подписка „за защита на Църквата и името на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, подкрепен от няколко митрополити и други църковници.

В същото време строителният предприемач, който е поддържал тесни връзки с подземния свят, е подозиран в отвличания с цел изнудване и други престъпни дейности.

Ученичката Ваня беше отвлечена, след като тръгва за училище от дома си, който се намира в комплекс, построен от Л. Палевски. Детето е било убито няколко часа по-късно, а издирването му продължи близо седмица. Според криминолозите Л. Палевски е „доказан социопат с криминогенна патология“.

Македонското общество е потресено от случая и на този фон прави впечатление мълчанието на църковните архиереи, които не изразиха дори съболезнования за убийството на момичето. Това хвърля сянка върху авторитета на Православната църква в страната, тъй като Палевски е бил близък с църковното ръководство, лобирал е за „интересите на Църквата“ и от редица митрополити е бил публично представян като „най-големия патриот и пазител на македонската църковна идентичност“.

Единствено от братството на Бигорския манастир разпространиха изявление, в което казват, че тяхното братство е било заплашвано от въпросното лице през последните две години, но техните жалби до органите на реда са оставали без последици. В изявлението на манастира се задава въпросът кой в църквата ще понесе отговорността за предоставената обществена трибуна на хора като Люпчо Палевски, които говорят с омраза и патриотични лозунги, криейки се зад църковния авторитет:

„Държавата, институциите, интелектуалците, различни организации и общности, всъщност всички ние, трябва да изградим система, която незабавно да санкционира и отхвърля политици, шарлатани, фалшиви патриоти, клеветници и разпространители на омраза. Сред тях, ще повторим, има и такива от църковните среди, на които обществото, държавата, хората и на първо място самата църква трябва да потърсят отговорност!“.

Междувременно вчера още един епископ – Стобийски Яков – коментира случая в своя църковна проповед в храма „Св. Климент Охридски“ в Скопие по случай храмовия празник на светеца: „Да не се заблуждаваме, да не признаваме и провъзгласяваме за герои и пазители на църквата хора с антицърковен манталитет и които служат на духовете на подземния свят и злото! Св. Климент ни остави пример за това как трябва да изглежда човек, който се бори за Църквата!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8d66 

Разпространяване на статията: