Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (10 Votes)

Screenshot 2023 12 09 211916Разследване на „Свободна Европа“ събра свидетелствата на пет жени, които през последните десет години са били жертви на сексуално насилие от страна на висш грузински духовник. Една от жените е била тогава на петнадесет години. Става дума за митрополита на Ахалкалаки и Кумурдо Николай (Пачуашвили). Това е първият случай, когато няколко жени публично обвиняват високопоставен член на Грузинската православна църква в сексуален тормоз.

Четири сексуални посегателства, описани в разследването, са се случвали по време на младежки спортни експедиции в Джавахети, за които митр. Николай е бил отговорник. Лагерът е бил рекламиран като възможност за двуседмична почивка, когато младите хора могат да помогнат на църквите и манастирите на Ахалкалакската епархия. „Участниците се запознават с местната култура, архитектурни паметници, ходят на екскурзии, провеждат се филмови прожекции… Участието в експедицията е безплатно!“, се казва в рекламата на лагера.

Само една от жените, Лела Куртанидзе, е разказала историята си с името си, понеже се е решила да заведе дело срещу висшия духовник за сексуално посегателство и злоупотреба със служебното положение въпреки изминалото време. Тя твърди: „Дължа го на десетките жени, които могат да изпаднат в такава ситуация“. Останалите четири жени в разследването са разказали своите истории, но анонимно, и няма да завеждат дела.

Момичето, което тогава е на деветнадесет години, твърди, че е имало неколкократно сексуална връзка с духовника, който тогава е бил на четиридесет и осем години. Той е успял да я убеди, че това е „друг вид духовна връзка, за която останалите не трябва да знаят“. След десет години младата жена успява да преодолее шока от случилото се и заявява, че въпреки изминалия срок на давност иска да заведе дело срещу висшия духовник. Днес тя оценява поведението му като груба манипулация с духовния му авторитет и власт в епархията. Жената предполага, че случилото се с нея се е повтаряло и с много други жени.

Авторите на разследването на „Свободна Европа“ са се срещнали с митр. Николай (Пачуашвили), когато са били готови три от интервютата на жените. Той заявява, че „обвинение, което не е законно разгледано, е клевета и съдържа признаци на престъпление, следователно не може да участва в обсъждането на такава клевета“. В крайна сметка обаче се съгласява да разговаря с журналистите, при условие че не записват разговора. Той признава, че е познавал една от жените и действително я е учил да плува по време на летен лагер преди десет години. Подчертава, че ангажирането му с този младежки лагер е с „благословението на Грузинския патриарх“: „Изцяло с благословението на католикос-патриарха на Грузия, Негово Светейшество Илия II, от 2001 г. насам в Джавахети се провеждат студентски експедиции, в които участват няколко хиляди млади хора. Много от тях са успешни и известни хора днес. Още помня много от тях, особено тези, които участваха в първите десет-петнадесет години, когато пряко ръководех експедициите“.

Митр. Николай заявява, че безкористно помага на много хора и това е негово задължение като духовник, и ще остави делата му да отговарят вместо думите. Действително пред журналистите редица хора, включително и една от неговите жертви, потвърждават, че въпросният висш духовник е помагал на хора във и извън страната за обучение и лечение. „Това обаче не може да бъде индулгенция за злините, които е нанесъл и на десетки жени и млади момичета“, заявява една от жените. 

Ден преди излизането на статията от изданието са уведомили митр. Николай и той е заявил, че журналистите „участват в нещо лошо и че изглежда пак се е надигнала вълна срещу Църквата, но Господ да съди лъжеца и неправедния“.

Специалисти по наказателно право и църковни канонисти коментират за медията, че до църковни санкции срещу обвинения йерарх няма да се стигне. В Грузинската църква действа комисия от 2011 г., която трябва да разследва подобни въпроси от нравствен характер, но тя на практика не заседава. През 2021 г. изтекоха голям брой материали, събирани от службите и компрометиращи редица висши духовници, но те останаха без последствия и няма нито едно заведено църковно дело по изнесена информация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8d6h 

Разпространяване на статията: