Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

DSC 8936 FotorНа 7 декември, когато се чества паметта на св. Амвросий Медиолански, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посети Българската православна църковна община в Милано и отслужи св. Литургия за храмовия ѝ празник. В съслужение с него бяха свещеници от български църковни общини в Западна Европа: проф. прот. Иван Иванов от Рим, прот. Йордан Пашев от Цюрих и свещ. Васил Василев от Милано. Богослужебните песнопения изпълни дългогодишният църковен певец Николай Граминов.

Сред официалните гости на празника бяха генералният консул на Република България в Милано г-жа Ана Паскалева и монс. Емануил от архиепископията на Милано.

DSC 8916 FotorХрам „Св. Мария Възстановителка“ събра българи, живеещи в Милано и околностите, които заедно отправиха молитви към Бога и св. Амвросий, просейки неговото застъпничество и закрила, а след това изслушаха проповедта на архиерея. Той призова вярващите да помнят, че Църквата е онзи спасителен кораб, в който хората намират убежище. Владиката посочи св. Амвросий Медиолански като пример за вярващите заради неговата любов и вярност към Бога.

„Живеем във времена на изпитания, когато войната разкъсва тялото на нашата земя, разделя бащи от деца, братя, близки и роднини, противопоставя ги едни срещу други в името на човешка кауза, породена от гордостта и тщеславието. Никоя война не е от Бога, защото Бог ни призовава да живеем в мир, доколкото е възможно, с всички хора, защото частицата от Божия образ, вложена във всекиго от нас, ни прави братя и сестри в Христа“, каза в проповедта си митр. Антоний.

DSC 8867 FotorТой изрази сърдечни благодарности към църковното настоятелство на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ и към о. Васил Василев, на когото пожела да бъде все такъв ревностен сеяч на словото Божие и добър пастир на своето паство.

Владиката поздрави и другите свещеници и гости: прот. Иван Иванов за служението и приноса в отношенията между Православната и Римокатолическата църква; прот. Йордан – за съпричастността към днешния празник, Генералния консул г-жа Ана Паскалева – за това че, въпреки натоварената и отговорна работа, никога не забравя църквата.

DSC 9022 FotorСвещ. Васил Василев благодари на архиерея за съвместната богослужба и му пожела здраве и благоденствие.

След св. Литургия митр. Антоний раздаде грамоти и награди на децата, участвали в конкурса по повод празника Въведение Богородично и Деня на православната християнска младеж и семейство.

409112363 730568329120103 5691692877904180873 nПредния ден, в навечерието на празника на св. Амвросий, в древната базилика на Милано, където се съхраняват мощите на светеца и неговите ученици мъчениците Гервасий и Протасий, беше отслужена тържествена вечерня. По покана на архиепископа на Милано Марио Делпини на службата присъстваха и представители на православните църкви. Сред тях бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, проф. прот. Иван Иванов от БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим и свещ. Васил Василев, енорийски свещеник на БПЦО "Свети Амвросий Медиолански" в Милано.

На този ден по традиция архиепископът на Милано произнася своето тържествено слово "Към града" (Urbi), в което обръща внимание на важни за съвременното общество проблеми, а в края на церемонията поздравява всички представителите на светската власт и на другите християнски деноминации в града на св. Амвросий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8d9p 

Разпространяване на статията: