Мобилно меню

1.5443037974684 1 1 1 1 1 Rating 1.54 (79 Votes)

Russian church SofiaНа 4 октомври Руският патриарх Кирил е изпратил отговор на писмото на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит във връзка със затварянето на руската църква в София, която е и подворие на Московския патриарх. За това съобщава Външният отдел на Московска патриаршия, като не публикува самото писмо, а предава накратко основни моменти от съдържанието му.

От него става ясно, че руската църква в София няма да бъде отворена, докато от Русия не бъде изпратен нов предстоятел на подворието.

Патр. Кирил посочва, че затварянето на църквата е в пряка връзка с депортацията на настоятеля на подворието архим. Васиан (Змеев), секретаря свещ. Евгений Павелчук и сътрудника на подворието.

От съобщението се разбира, че патр. Неофит в своето писмо е изразил „загриженост от прекретяването на богослужебния живот в храма на св. Николай в София“. В отговор патр. Кирил заявява, че „цялата отговорност за спиране на дейността на подворието (в София) е на тези, които са взели решението за депортацията на неговия настоятел и сътрудниците му“. Той окачествява действията на българските власти като „безпрецедентни в най-новата история“, а взетите мерки смята за „унизителни и дискриминационни“, като целта им е „да се нанесе вреда на приятелските отношения между братските народи и сестрите-църкви“. Според него българските държавни власти са действали „неприятелски и несправедливо“ по отношение на подворието на Руската църква, но същевременно патр. Кирил ще продължи да оказва съдействие на представителя на Българския патриарх в Москва и подворието там.

Той заявява, че в скоро време ще назначи нов предстоятел на подворието в София, за да може църквата да бъде отворена възможно най-бързо, и иска от патр. Неофит да съдейства за устройването на новия предстоятел в София.

В заключение Руският патриарх отбелязва, че „политическите сили, зад които стои врагът на човечеството (обичайна метафора за сатаната, бел. ред.), няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството между двете църкви“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dukr4 

Разпространяване на статията: