Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ΔΙΣ 1 01 scaled 1 2048x1076Постоянният Св. Синод на Гръцката църква в новия си състав се събра на 5 септември за първата си сесия през започващата нова църковна година. След отслужване на св. Литургия Атинският архиепископ Йероним приветства новите членове на постоянния Св. Синод, като им пожела успех в работата в дух на любов и сътрудничество. Отговори му с подобаващо уважение зам.-председателят на синода и старши негов член – Каристийски и Скироски митрополит Серафим.

В съответствие с устава на Гръцката църква и държавното законодателство за нея бяха утвърдени съставите на църковните съдилища, както и новите митрополити, които ще отговарят за връзките между Св. Синод и съответните синодни комисии.

По-конкретно в комисиите бяха назначени:

 • в Комисията към главния секретариат – митрополитът на Каристия и Скирос Серафим;
 • в Комисията по църковно изкуство и музика – митрополитът на Тира (Санторин), Аморгос и островите Амфилохий; 
 • в Комисията за богослужение и пастирска дейност – митрополитът на Янина Максим;
 • в Комисията по догматични и канонични въпроси - митрополитът на Никопол и Превеза Хризостом.
 • в Комисията за монашески жвот – митрополитът на Еласона Харитон;
 • в Комисията за християнско възпитание и младежта – митрополитът на Етолия и Акарнания Дамаскин;
 • в Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки – митрополитът на Китрос и Катерини Георгий;
 • в Комисията за църковно образование и обучение на духовенството – митрополитът на Йерисо, Света гора и Ардамери Теоклит
 • в Комисията за пресата, връзките с обществеността и просветата – митрополитът на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон;
 • в Комисията за сектите – митрополитът на Гортина и Мегалополи Никифор;
 • в Комисията по социално подпомагане и грижи – Мантинийски и Кинурийски митрополит Александър;
 • в Комисията по финансите – митрополитът на Монемвасия и Спарта Евстатий.

Отговорник за връзките на Св. Синод с пресата и обществеността ще бъде митрополитът на Марония и Комотини Пантелеймон.

След това беше прочетен Правилникът за дейността на постоянния дванадесетчленен Св. Синод. Той заседава редовно през годината, а обикновено два пъти годишно се събира пълният състав от осемдесет митрополити, които решават най-важните въпроси и проверяват дейността на годишния състав на постоянния синод. Те избират и нови митрополити.

αρχιεπισκοπος ιερα συνοδος υποτροφιες 12След приключването на работата му в залата на Синодната палата се състоя церемонията по връчването на стипендиите на 41 гръцки студенти – за следдипломно и докторско обучение в университети в чужбина, и на 43 студенти от сестрински църкви – за бакалавърско, следдипломно и докторско обучение в Гърция. Общата сума на стипендиите, които Църквата на Гърция ще предостави през академичната 2023-2024 г., възлиза на общо 460 000 евро. Главният секретар на Св. Синод Орейски епископ Филотей поздрави стипендиантите и отбеляза, че Гръцката църква от много години предлага стипендии на младежи, които желаят да изучават свещената наука на богословието, както и други науки, и с това, като любяща майка, подпомага младите хора в тяхното обучение. Той съобщи, че през тази година са одобрени общо 150 църковни стипендии: 105 – за гръцки студенти, и 45 – за чуждестранни студенти, сред които и трима българи. От страна на чуждестранните стипендианти отговори българският докторант Александър Смочевски.

Септемврийската сесия на Св. Синод продължава и днес. Очаква се да се обсъдят и приемат оставките на трима митрополити, както и отново актуализиралата се в Гърция тема за новите лични карти на гражданите. През последния месец оставките си подадоха 88-годишният митрополит на Солун Антим, 91-годишният митрополит на Флорина (Лерин) Теоклит и 92-годишният митрополит на Парамития Тит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dw8xh 

Разпространяване на статията: