Мобилно меню

4.9764705882353 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (85 Votes)

DSC 0653В началото на юни учени от екипа на изследователския проект „Документи от архива на Вселенската патриаршия – извор за демографското развитие на българските земи през Възраждането“, осъществяван от Института за изследване на населението и човека при БАН, посетиха архива и библиотеката на Вселенската патриаршия в Истанбул. Те се срещнаха с Вселенския патриарх Вартоломей и представители на висшия клир на Патриаршията – великия протосингел архим. Теодор (Меймарис) и главния секретар архим. Григорий (Франгакис).

DSC 0673Българският екип беше воден от ръководителя на проекта проф. д. ист. н. Щелиян Д. Щерионов и включваше специалисти по историческа демография – доц. д-р Венцислав Мучинов, гл. ас. д-р Борис Боев (БАН), както и експерти в сферата на гръцката църковна документация – доц. д-р Светослав Риболов и ас. д-р Йоанис Каминис (Богословски факултет на СУ), както и експерт в областта на църковно изкуство – гл. ас. д-р Александра Трифонова (ЦСВИ „Ив. Дуйчев“ при СУ).

DSC 0750Беше осъществено и посещение в библиотеката на прочутата богословска школа на о-в Халки в манастира „Света Троица“, където изследователите бяха посрещнати от йером. Гедеон. В рамките на визитата бяха прегледани петдесет и четири кондики от 15-19 в.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d9d4x 

Разпространяване на статията: