Мобилно меню

4.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (29 Votes)

PHOTO 2023 04 26 20 03 11Две лекции, посветени на стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се състояха в два западноевропейски университета – в Мюнхен, Германия, и в Берн, Швейцария. Гост-лектор беше доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.

На 26 април доц. Найденов гостува  на Института за православно богословие на Лудвиг-Максимилиановия университет в Мюнхен. Той говори за вековната традиция на Богословския факултет в София, като постави акцент върху библейската наука, в която са и неговите научни интереси. В лекцията си доц. Найденов проследи библейската наука у нас от времето на св. братя Кирил и Методий, през делото на техните ученици, до съвременните постижения и създаването на библиотека „Библика“, която е първата съвременна библеистична книжна сбирка в Източна Европа.

viber image 2023 05 05 13 46 08 565Сред присъстващите на лекцията бяха професорите от Института за православно богословие, докторанти, студенти и гости. По-късно доц. Найденов беше на среща с преподавателите от Лудвиг-Макисимилиановия университет, на която бяха обсъдени общи проекти с Богословския факултет на СУ. Там гостът от София представи последния, дванадесети, том на „Библейска библиотека“ и подари от изданието на своите домакини. Те от своя страна също дариха богословска литература за библиотеката на факултета на СУ.

БернНа 2 май доц. Ивайло Найденов беше гост лектор на Богословския факултет на Старокатолическия университет в Берн. Лекцията му беше свързана със стогодишнината на Богословския факултет на СУ и по повод осемдесетгодишнината на проф. Урс фон Аркс, научен ръководител на доц. Найденов по време на специализацията му в Берн през 1998-1999 г. Темата на лекцията беше „Старокатолическото богословие в Софийския университет“.

viber image 2023 05 05 14 22 07 635 3В нея българският богослов открои три етапа в сътрудничеството между БПЦ и Старокатолическата църква на Швейцария. Първият – от основаването на Богословския факултет на СУ до 50-те години на миналия век, когато връзките между двете учебни заведения са най-интензивни и в Бернския университет се обучава цветът на родното богословие: архим. Серафим, епископите Тихон Смоленски, Герасим Браницки и Симеон Траянополски, д-р Маню Стоянов, архим. Климент Рилец. Вторият етап е след 60-те години на миналия век, когато в университета в Берн учат проф. Антоний Хубанчев и бъдещият Сливенски митрополит Йоаникий. Третият период е след демократичните промени у нас. Първият специализант от България тогава, който възстановява отношенията между двата университета, е именно Ивайло Найденов. След това там специализират иконом Ангел Ангелов и Анна Маринова. По-късно български студенти и докторанти учат там по програма „Еразъм“. Сред тях е и гл. ас. д-р Иван Йовчев, който в момента подготвя курс за историята на Старокатолическата църква.

Берн2Сред гостите на лекцията в университета на Берн бяха: епископът на Старокатолическата църква в Швейцария Харалд Райн, професорите от Фрибург Барбара Халенслебен и Гвидо Фергаувен, местните професори Ангела Берлис и Джорджиана Хюйан.

На среща след лекцията стана ясно, че проф. Урс фон Аркс, който е дългогодишен преподавател по Нов Завет и Омилетика, подарява цялата си библиотека на Богословския факултет в София. Книжната колекция на професора е впечатляваща не само с огромния брой книги, но и с ценните издания в нея. Тя съдържа цели поредици в областта на патристиката, Новия Завет и др. В нея се съдържа богословска литература на всички западноевропейски езици и на гръцки. Някои от изданията са двуезични. Предстои да се организира транспортирането на книгите в София.

Професорите на срещата в Мюнхен: проф. Бенга, доц. Найденов, проф. Константин Николакопулос и проф. Стефан Атанасиу:

viber image 2023 05 05 13 46 25 580


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxwf6 

Разпространяване на статията: