Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (112 Votes)

Screenshot 2023 03 29 120738Грузинският патриарх Илия II изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което го призовава да посредничи за „намаляване на напрежението“ между правителството в Киев и ръководството на УПЦ, което трябва да напусне своето седалище в Киево-Печерската лавра. Причината е липсата на доверие на властта към ръководството на УПЦ, което резидира в лаврата, и липсата на конкретни стъпки от негова страна, които да покажат, че се разграничава от клириците, обвинени в „сътрудничество с руските агресори“. През декември м. г. властите поставиха под санкции осемнадесет украински духовници за подкрепа на руската агресия, между които и игуменът на лаврата митр. Павел (Лебед) и управляващия делата на УПЦ митр. Антоний (Паканич). За тези три месеца украинският Св. Синод не можа да постигне съгласие за тяхното отстраняване от църковните ръководни органи.

В писмото си до патр. Вартоломей Грузинският патриарх казва, че осъзнава сериозността на ситуацията в Украйна и разбира позицията на украинската власт в условията на война, защото и Грузия е преживяла руска агресия. В същото време отчита, че светската власт не познава в дълбочина религиозните теми, което поставя УПЦ под ръководството на митр. Онуфрий в много трудна ситуация. Затова патр. Илия призовава Вселенския патриарх да посредничи като миротворец в спора, за да се постигне мирно съвместно съжителство в лаврата (между двете православни юрисдикции), а впоследствие и евентуално сближаване.

По-конкретно в писмото се твърди:

„На първо място бихме искали още веднъж да изразим голямата си болка от руско-украинската война, която отнема живота на войниците, защитаващи своята родина, както и на хиляди невинни хора. Ние сме преминали през такива процеси и добре осъзнаваме сериозността на ситуацията. Наред с гореизложеното сме обезпокоени от ситуацията в Украинската православна църква. Разбираме също така, че властите в разкъсваната от война Украйна имат своя собствена позиция спрямо тях и в по-малка степен се задълбочават в религиозните въпроси. Ето защо се обръщам към Вас, Ваше Светейшество.

Както знаете, по-голямата част от висшия клир, свещениците и енориашите на Украинската православна църква показаха вярност към страната си в тази война и тяхното единодушие също е предпоставка за силата на Украйна. Разбира се, имаше и такива, които заеха различна позиция, но това не променя общата картина.

Изключително важно е, че Негово Блаженство Онуфрий със синодно решение се отдели от Руската църква и предприе някои стъпки за преговори.

Също така е важно да отбележим, че придържането на тази църква към един или друг църковен въпрос се дължи на спазването на духовен начин на живот, който е признат от векове, и не означава непременно безусловно подчинение на друга църква.

Днес митр. Онуфрий е лишен от Киево-Печерската лавра и има проблеми и с други църкви-манастири, които са в негова юрисдикция. Факт е, че Украинската православна църква се намира в много трудна ситуация от много страни. 

Ваше Светейшество, всички си спомнят за многото стъпки, които предприехте с Вашата мироопазваща мисия, и затова смятаме, че може би можете да допринесете за намаляване на напрежението, което според нас означава на първо място да се създадат условия за мирно съвместно съжителство, а след това да се направи мирна стъпка към взаимно сближаване.

Православният свят днес е изправен пред редица сериозни предизвикателства и всяка положителна стъпка на този фон би била много ценна. Бих искал да завърша писмото си с думите на свети Павел: „С всички сили се старайте да запазите единството на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:3)“.

Screenshot 2023 03 29 105556Междувременно вчера пред украинското посолство в Тбилиси се проведе протест, организиран от руско-грузинско дружество за приятелство, за защита на Киево-Печерската лавра. Протестът беше обявен като „църковен“. Грузинската патриаршия обаче забрани на своите клирици да вземат участие в тази акция: „Разпространена е информация за църковен митинг на 28 март, който е свързан със събитията в Украйна. Заявяваме, че тези дейности нямат нищо общо с Грузинската патриаршия и духовниците трябва да се въздържат от участие в протести пред представителство на друга държава“. Въпреки това протестът беше широко отразен в руските медии, за които е важно да изпращат послание, че „украинската власт е противник на православието“, следователно руската война е легитимна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daqrk 

Разпространяване на статията: