Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Screenshot 2023 02 08 160042Патриарсите на трите големи християнски вероизповедания в Сирия – източноправославният Йоан X, сиро-яковитският Игнатий-Ефрем II и на римокатолиците по източен обряд (униати) Йосиф – изпратиха вчера, 7 февруари, призив за отмяна на санкциите срещу Сирия заради катастрофалното земетресение в страната. В изявлението се казва:

„Ние, тримата патриарси, заедно с църковните йерарси в Сирия, се обръщаме с молба след земетресението, което порази северна Сирия в понеделник, на 6 февруари 2023 г., и причини хиляди жертви сред сирийците, огромни щети и голямо разрушение на домове, храмове, църковни учреждения, лиши от подслон голям брой семейства.

Това природно бедствие увеличава страданията на сирийския народ, който понесе трагедиите на войната, кризите, бедствията, епидемиите и голямото икономическо бреме, резултат от финансова инфлация и липса на основни продукти и лекарства и на най-елементарните средства за живот, за да може човек да осигури хляба си и да запази човешкото си достойнство.

Обръщаме се с молба към ООН и към страните, наложили санкции на Сирия, да вдигнат блокадата и строгите санкции върху сирийския народ и да се предприемат извънредни мерки и бърза инициатива за осигуряване на доставянето на необходимите хуманитарни и спасителни помощи. Също така призоваваме хората, притежаващи жива съвест, да издигнат високо глас, за да се сложи край на страданието на сирийския народ и да му се предостави възможност за достоен живот, осигуряван от закона за човешките права.

Като се молим за жертвите и техните семейства и измолваме прошка и милост за покойниците, и изцеление за ранените и пострадалите, ние се молим също така и за всички, които работят на попрището на хуманитарните помощи и медицината и за разчистването на развалините. Призоваваме правителствата, международните официални държавни и неофициални неправителствени организации, благотворителните дружества, добротворците и миролюбците, където и да се намират те, да побързат да подпомогнат усилията, които се полагат, за да се помогне на пострадалите и за тяхното спасяване, далеч от всякакви политически предрасъдъци“.

Международната хуманитарната дейност в пострадалите райони в Сирия се извършва в момента от неправителствени организации, сред които е и организацията на източноправославната Антиохийска патриаршия. Тяхната дейност се затруднява от това, че страната е разделена на различни сфери на влияние и е под различен контрол. Международните спасителни екипи не са склонни да влизат в най-засегнатите територии, контролирани от различни ислямистки групировки, а отказът на Турция, Русия и Сирия да отворят трансгранични пунктове за международна помощ също навреди на усилията за доставяне на храна и лекарства на пострадалите.

САЩ официално заявиха, че заради земетресението няма да променят политиката си към режима в Дамаск и няма да общуват с него. Служител на Държавния департамент напомни обаче, че „всички американски или международни санкции включват изключения за хуманитарна, медицинска, хранителна и друга помощ. Президентът на САЩ Джо Байдън ясно каза, че САЩ са готови да предоставят всякакъв вид помощ на народа на Сирия и САЩ не възпрепятства никоя страна да го направи“.

Изявлението идва на фона на твърденията на привърженици на президента Асад и „Хизбула“, че санкциите срещу Сирия трябва да бъдат вдигнати, защото те не позволяват да се оказва хуманитарна помощ на пострадалите райони.

Американският арабски антидискриминационен комитет също призова в понеделник санкциите да бъдат вдигнати и отбеляза, че, макар неправителствените организации, работещи на място, да вършат похвална работа, „отмяната на санкциите ще отвори вратите за допълнителна помощ, която ще осигури незабавно облекчение на нуждаещите се“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3ck4 

Разпространяване на статията: