Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

image 2023 02 07T09 36 30 099ZСлед земетресението, което удари районите на Югоизточна Турция, Северозападна Сирия и Ливан вчера призори, Негово Блаженство Йоан X, патриархът на Антиохия и целия Изток, отправи зов за помощ към митрополитите на Антиохийска патриаршия. В обръщението се казва:

„Голямо земетресение с мощност 7.8 по скалата на Рихтер порази Южна Турция днес, а неговите вторични трусове достигнаха Сирия. Небивалото досега земетресение доведе до големи разрушения, засегнали душите и телата на хората. То повреди домовете на нашите чеда християни и нашите църкви в областите Искендерун, Мерсин и Антакия.[1]

Като ви уведомяваме за това бедствие, постигнало нашите духовни чеда в Турция, обръщаме се с молба към вас да отправяте вашите молитви за упокоение на душите на покойниците и да помогнете на бедстващите и бездомните, които останаха без покрив, който да ги защити. Също така, докато очакваме изчисляването на щетите и организирането на помощната операция, молим да предприемете действия във вашите епархии, които да бъдат израз за нашата любов и подкрепа към нашите страдащи братя в тази скъпа на нашето сърце част на нашия антиохийски диоцез.

image 2023 02 07T09 35 08 154ZБог да ви съхрани и предпази от всяко зло“.

С напътствие от патр. Йоан екип от Отдела за развитие на икуменическите отношения (ОРИО) се отзова веднага и помогна на бедстващите семейства, пострадали в резултат от земетресението, на което беше подложена Северозападна Сирия вчера призори. След съгласуване с официалните власти отделът започна да раздава хранителни помощи и дрехи в засегнатите области на Сирия: Алепо, Хама и Латакия. Там екипи на ОРИО още вчера раздадоха хранителни провизии, зимни дрехи, дюшеци и одеяла. Полагат се усилия да се предостави безопасен и топъл подслон за тези, които са загубили своите домове, за да се облекчат щетите от това бедствие.

При това земетресение пострада и православният храм „Св. Георги Победоносец“ в гр. Скалбия. Това е древният град Селевкия, построен от Селевк I Никатор, един от военачалниците на Александър Велики. Градът се намира на 134 км от епицентъра на земетресенията в Турция и в него трусовете леко се усетиха, причинявайки щети предимно на църквата, която се намира на хълмисто място, и на бедните хора, чиито къщи са стари и се намират на хълма. Има един смъртен случай на жена, която почина от инфаркт от уплах от земетресението.

image 2023 02 07T10 56 49 040ZДа се помолим Бог да спре трусовете в района на Сирия, Турция, Йордания и Ливан.

[1] В днешна Турция; в доосманския период Искендерун се е казвал Александрета, Мерсин – Зефирион, а Антакия е арабското и турско име на древния град Антиохия Сирийска (бел. прев.).

На снимката вдясно: разрушени блокове в Антакия.

Бел. ред.: Провинция Хатай в Турция е историческа сирийска земя, която след Първата световна война през 1918 г. е предадена на Турция. В нея е и древният град Антиохия Велика, вторият важен център на ранната Църква след Йерусалим. Провинция Хатай в църковно отношение обаче е останала в юрисдикцията на Антиохийска патриаршия. След посещение в този район преди десет години бяха отвлечени двама епископи – православен и сирояковит. Православният е митр. Павел, роден брат на патр. Йоан.

На якетата на доброволците от Антиохийска патриаршия е отпечатана сцена по притчата за добрия самарянин, а на английски е дадено съкращението GOPA-DERD, т. е. Greek Orthodox Patriarchate of Antioch – Department for Ecumenical Relations Development (Гръцкоправославна патриаршия на Антиохия – Отдел за развитие на икуменически отношения).

image 2023 02 07T09 53 19 776Z

image 2023 02 07T09 36 56 020Z


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3y4y 

Разпространяване на статията: