Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ieronymos„Всяка година църквата ни празнува Рождество, за да ни напомни, че злото не е всесилно и непобедимо“, казва в своето Рождественско послание Атинският архиепископ Йероним.

Ето и целия текст на Рождественското обръщение на архиепископа:

„Отново стигнахме до големия празник на Христовото Рождество. За повечето от нас светът е във вихъра на трагични събития. На социално равнище – бедност, болести, война, корупция, омаловажаване и пренебрежение към институциите заради погрешни човешки действия. На индивидуално равнище – самота, разочарование, отегчение, липса на смисъл. Изправени пред всичко това, мнозина смятат, че светът не се е променил. И няма да се промени.

Това обаче не е така. В сърцевината на злото стои стремежът към експанзия и господство. Това се случва по два начина: първият е самото зло действие, а вторият – постоянното популяризиране, рекламиране и прекомерна ангажираност със злото. Това създава илюзията, че злото се е разпространило навсякъде. Днес за това спомагат технологиите с лесното и бързо разпространение на информация.

От друга страна, доброто за нас, православните, по природа е смирено. То се отъждествява с личността на Христос. Христос работи по начин, който е постоянен, невидим, безшумен. Бог се противи на горделивите. Неговата благодат е със смирените (срв. Прит. 3:34; Иак. 4:6; 1 Петр. 5:5). Раждането на Христос е било без никаква слава и блясък, тихо, в една пещера. Всяка година нашата църква празнува Христовото раждане. За да ни напомни, че злото не е всемогъщо и непобедимо. Насилието, страданието, войната, човешките страсти и смъртта нямат последната дума в света.

Човекът, дори в най-лошата си проява, има стойност. И продължава да е образ на Бога. Трябва да се бори срещу злото. Не трябва да прави компромис със злото. Нито да се увлича от мащаба на злото и смута, който то предизвиква. Всички трябва да погледнем в очите на новородения Христос, Който победи злото. Трябва да проявим смелост. И да се борим със злото със силата, която Той ни дава. Пожелавам ви дълги години, осветени и изпълнени с благодатта на нашия въплътен Христос“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkrq9 

Разпространяване на статията: