Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

cache 846x3000 Analog medium 1038766 718983 18122022Днес в Кипър се провежда първият кръг от изборите за архиепископ на Кипърската църква. Шестима митрополити се кандидатираха за поста, а тримата събрали най-много гласове днес ще образуват т. нар. „тричленка“. Сред първите трима Св. Синод ще избере един на втория кръг. Право на глас имат всички кипърски граждани, православни християни, навършили осемнадесет години.

Избирателните секции са 942, а четири хиляди души следят за правилното протичане на избора. Изборният ден започва в 10:00 ч. и продължава до 18:00 ч., като бюлетините ще бъдат преброявани на място.

В добро настроение и без никакво притеснение, както сам каза, Лимасолският митрополит упражни правото си на глас в 11:00 ч. в храма в Агия Напа.

„Това е важно и радостно събитие. Това е ден на празник, защото Църквата дава право на народа да избере трима души, които ще бъдат представени пред Св. Синод, за да бъде избран архиепископ“, заяви Лимасолският митрополит, след като гласува. Той призова хората да упражнят правото си на глас и да се „молят Бог да просвети Св. Синод да избере най-подходящия човек за архиепископ“.

doc.20221218.4307636.01ark01 1024x687Пафоският митр. Георгий, местоблюстител на архиепископския престол, също призова народа да гласува, „за да се възползва от това право, дадено му от устава на Кипърската църква, и да не оставя други да решават вместо него“. Той заяви, че всички кандидати са изложили пред хората своята визия за бъдещето на Кипърската църква и своята програма. „Нека всеки избере този, с когото се идентифицира най-много, за да може да допринесе с гласа си за изпълнението на тези програми за доброто на нашата църква“, каза той. Според него народът е осъзнал, че архиепископските избори са църковно събитие, което въпреки известното напрежение в предизборните дни протича в добър тон. „Защото винаги трябва да мислим за следващия ден, но и за съвестта на хората, която не бива да се смущава“, заяви Пафоският митрополит.

Константийски митр. Василий изрази благодарност към кипърския народ за масовото присъствие в избирателните секции, за да гласува на изборите за архиепископ. Той гласува по обяд в митрополитската църква „Св. Георги“ в Паралимни.

1273e9059d1173e4774acd8a23152de5В изказването си той заяви, че масовата избирателна активност е показала волята на народа да избере най-добрия наследник на архиепископския престол, като се има предвид, че Църквата винаги е играла важна роля във всички сфери на кипърския живот – религиозен, социален, образователен и всякакъв друг. „Благодаря и на медиите, че ни дадоха възможност да общуваме с народа си, както и на всички наши партньори, които бяха привлечени за този изборен процес. Пожелавам им всичко най-добро“, заключи той.

Тамасоски митр. Исайя гласува след литургията в църквата „Св. Николай“ в Егоми, придружен от Кикоски митр. Никифор. Той отбеляза, че „днешният ден е важен и исторически за Кипърската църква“ и че е щастлив, тъй като няма проблеми в изборните процедури. „Наистина волята на хората, които ще гласуват, ще бъде отразена“, заяви той. Според него Църквата в Кипър има значение не само за църковните хора, но и за всички кипърци: „Тази църква им принадлежи, тя е наследство от техните баби и дядовци, тя е собственост на техните предци и е дълг на Църквата да им предаде както своя освещаващ дух, така и своята подкрепа“.

Обновено: След приключване на изборния ден в 18:00 ч. беше оповестено, че избирателната активност е била 30% от записаните в избирателните списъци, което е 165 750 души. При 55% преброени гласовете неофициалните резултати са:

  • Лимасолски митрополит Атанасий – 36.9%
  • Тамасоски митрополит Исайя – 21.8%
  • Пафоски митрополит Георгий – 15.4 %
  • Морфоски митрополит Неофит – 10.9%
  • Константийски митрополит Василий – 10.9%
  • Киринейски митрополит Хризостом – 3.8%

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk4pf 

Разпространяване на статията: