Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
След няколкогодишна реконструкция, в края на миналата седмица беше осветен най-старият манастир в Молдова – манастирът "Киприан". Манастирът "Киприан", чието основаване се отнася към 1420 г., тоест 14 години след смъртта на големия българин св. Киприан, митрополит Московски и на цяла Русия, се счита за люлка на молдовската писменост, книгоиздаване, музика и архитектура. По думите на президента на Молдова Владимир Воронин, много известни исторически личности като Стефан Велики, Александър Добрия, Петро Рареш, митрополитът на Бънулеску-Бодони Александър Лепушняну и др. “не само са прекланяли колене пред манастирските икони, но и всячески са поддържали обителта и вярата.” Той благодари на всички хора, оказали помощ при възстановяването на манастира. 

По личната инициатива на г-н Воронин през последните години са били възстановени десетки църкви и манастири на територията на Молдова.

В тази връзка, в началото на годината през месец януари, Руският патриарх Алексий ІІ награди В. Воронин с международната премия “За укрепване единството на християнските народи”. Президентът на Молдова е носител също на ордена на Свети благоверен княз Димитрий Донски, І степен, и на ордена на Руската православна църква – Св. равноапостолен княз Владимир, І степен.
ИТАР ТАСС 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333kf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]