Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

34ъ5Атинският архиепископ Йероним отправи послание към учителите и учениците в цялата страна по повод началото на новата учебна година. В посланието си към учителите той подчертава, че Църквата отново ще подкрепи техните неуморни усилия, като подпомогне образователната им дейност. А на учениците напомня, че училището е малка работилница на мира за всички нас и изброява основните ценности на гръцкото общество.

Ето и неговите думи към учителите в страната:

„Уважаеми учители,

На прага на новата учебна година е прието да се изкажат пожелания за успех на вашата наистина ценна работа.

Наред с искрените си пожелания на този ден бих искал да споделя с вас една мисъл. Апостол Филип, като срещнал един етиопски велможа, който четял за Месия, го попитал: „Разбираш ли какво четеш?“. Затова си мисля за вашата борба и нейните трудности да превърнете простото приемане на информация в дълбоко разбиране на красивите и възвишени неща, които човешкият интелект е постигнал с Божията благодат! Истинско постижение! Необходими са душевна сила, предразположение, т. е. желание на сърцето, търпение, постоянство в изпитанията, способности.

Сигурен съм, че притежавате всички горепосочени качества и сега ще ги предложите щедро на своите ученици, които искат да вкусят от съкровищата на всяка дисциплина и да открият истинския смисъл на живота си. Същевременно с дълбока съпричастност ще изслушвате техните тревоги и с безкрайна човечност ще облекчавате психическото им бреме, вдъхвайки им надежда и развивайки добродетели. Поради тази причина изразявам не просто пожелание, а увереност, че новата учебна година ще бъде година на творчество, учене и духовна полезност.

Нашата църква отново ще подкрепи непрестанните ви усилия. Подкрепяйки ви с молитва, но също така предлагайки множество образователни програми, културни събития, ученически състезания, места за посещение, които са подходящо изградени, за да подобрят вашата образователна работа.

В заключение сърдечно изразявам към вас моята бащинска загриженост и любов в Христос като спътник във вашия достоен за възхищение път. Щастлива и благословена учебна година!“.

Обръщение към учениците в гимназията:

Скъпи деца,

Днес, в началото на новата учебна година, искам да споделя с вас едно число: 258 милиона деца и младежи по света нямат възможност да ходят на училище и да учат в безопасни условия. Основните причини за това са войната, насилието, расовата дискриминация, но също така и липсата на ресурси в техните страни за подпомагане на образователния процес. Бъдещето на тези деца изглежда мрачно. Изключително несигурно е колко от тях ще могат да се възползват от предимствата на образованието. Единственото сигурно нещо е, че тези деца биха предпочели да са на ваше място в момента, да се радват на спокойствие и да мечтаят за бъдещето.

Можем ли да направим нещо? Отговорът не е прост, но ние няма да спрем да се борим. Всеки по свой начин. Нека започнем със собствения си живот. Колко насилие можем да търпим? Колко се борим за мир? Доколко се опитваме да приемем различието? Тъжните явления на домашното и училищното насилие определят нашата отговорност и усилията ни за един по-добър свят – нашия свят, в който няма място за насилието.

Училището е място, където се срещаме с много хора. От степента, в която можем да толерираме и приемаме различието на нашите съученици и учители, от степента, в която можем да ги разберем, започва мирът или войната в живота ни, любовта, а не насилието. Може да се каже, че училището е малка работилница на мира за всички нас.

Благословени сме, че живеем на място, където можем свободно да изразяваме идеите и несъгласията си. Съществуват институции и ценности, които ни защитават. За това са се борили нашите предци и за това се борим днес.

Затова всеки път, когато си мислим за „още един ден в училище“, нека отправим малка молитва: да си спомним за всички онези деца, които са родени в разкъсвани от война или размирни райони и затова не са сигурни, че ще могат да отидат на училище всяка сутрин. И нека нашата молитва стане дело. Да стане борба за приемането на другия. Борба да уловим красотата на деня. Борба за мир и доброта.

Пожелавам ви щастлива и благословена учебна година. Нека нашият Христос, Който е наречен „Княз на мира“, винаги да изпълва душите ви със Своята светлина“.

Обръщение към малките ученици в началното училище:

„Скъпи деца,

Днес всички вие сте щастливи, тъй като започвате новата учебна година и се срещате отново в двора на училището с вашите приятели, съученици и учители.

Наред с радостта може да изпитвате и известно безпокойство дали ще успеете да се справите с по-горния клас, който ще посещавате. Знайте, че всички ние, млади и стари, се чувстваме по същия начин всеки път, когато трябва да се справим с нещо ново.

Ето защо, както преди малко се опитвахте да усетите свежестта на капката светена вода и това ви правеше щастливи, така и колкото се може по-често търсете помощта на нашия Христос, Който е големият Приятел на децата и Баща на всички нас, за да може радостта и усмивките да украсят живота ви.

Благославям ви и ще се моля всеки ден да постигнете всичко, което е за ваше добро. Пожелавам сила и успех на нашите добри учители и на вашите родители. Щастлива и благословена учебна година!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c8qh 

Разпространяване на статията: