Мобилно меню

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

edМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати съболезнователно писмо до Грузинския патриарх-католикос Илия Втори по повод трагичната кончина в катастрофа на Самтавиския епископ Дамян на 30 юли.

В обръщението към предстоятеля на Грузинската църква е съкратен титулът „митрополит на Бихвинти и Абхазия“. Той е наречен само „архиепископ на Мцхета-Тбилиси, католикос-патриарх на цяла Грузия“. По този начин патр. Кирил изключва от църковната власт на Грузинската патриаршия Абхазия.

Абхазия и Южна Осетия бяха отделени от Грузия, след като през 2008 г. руските войски навлязоха в грузинска територия под предлог да подкрепят двете сепаратистки области, а след това продължиха навлизането в западна и централна Грузия. Москва призна двете територии за независими държави, но дълго време Московска патриаршия признаваше формално църковната юрисдикция на Грузинския патриарх върху тези територии, заради принципа, с който тя оправдава собствената си юрисдикция, че „църковните граници не се променят с политическите“.

В грузинските медии съболезнователното писмо със съкратения патриаршески титул е определено като част от хибридната война, в която РПЦ също играе ключова роля.

То идва на фона на протести в Абхазия, кулминирали в края на юли, срещу решението на местните сепаратистки власти да предадат на Руската федерация 180 хектара от защитената територия в Пицунда с държавните вили на съветските вождове, които да се преустроят в резиденция на руския президент Владимир Путин. На РФ се предават също 115 хектара акватория и военно градче с прилежащите сгради и инфраструктура, които ще бъдат ползвани от КГБ. „Абхазия е в дълг към Русия и ние не можем да се справим без нейните въоръжени сили“, заяви сепаратисткият президент на среща с протестиращи абхазци на 21 юли. Аргументите му не са убедили местните жители в Гулрипшски район и той е бил принуден да напусне срещата.

Причината за недоволството е, че ако до този момент жителите на местните села са можели да се придвижват в съответната територия и да ползват пътищата между населените места, сега достъпът до цялата област ще бъде затворен и те ще бъдат принудени да напуснат селищата си. На практика се създава автономна вилна област, официално присъединена към Русия.

Този проблем е актуален през последните дванадесет години, но именно след нахлуването си в Украйна Русия реши да пристъпи и към „разрешаването“ му. При това местните жители са убедени, че „не те са задължени на Русия, а тя се нуждае от Абхазия, за да разположи там свои бази като противовес на НАТО и за да увеличи влиянието си в Черно море. Русия не плаща достатъчно за всичко това и взема от Абхазия много повече, отколкото дава“.

На този фон идва и писмото на патр. Кирил до Грузинския Илия Втори със съкратения титул по отношение на Абхазия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yy34 

Разпространяване на статията: