Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

OnВ Гърция през последните дни на десетки места горят сериозни пожари. Вчера по обяд избухна пожар и в гориста местност край манастира „Дохиар“, който е разположен на югозападните склонове на Атон, сравнително по средата на полуострова. Пожарът е по посока на съседния манастир „Констамонит“, след който е землището на Зографския манастир.

Тази сутрин пожара са гасили осемдесет и осем пожарникари с коли и друга техника за пресичане на пътя на огнената стихия. Включват се самолет и въртолет в подкрепа на усилията да се ограничи пожара и после да го потушат, защото огънят бързо поглъща горските площи поради сухото време. Днес поне не духа вятър и така разпространението на пожара може да бъде овладяно. Както е заявил и заместник-губернаторът на Атон Аристос Кашмироглу, има надежди, че пожарът няма да се разпростира повече и манастирът „Дохиар“ е извън опасност.

Според предварителни сведения вчера пожарът е започнал от маслинена градина близо до морския бряг и затова се предполага наличието на човешка небрежност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yykq 

Разпространяване на статията: