Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_171.jpgОт 21 до 25 август Цариградският патриарх Вартоломей посети Св. Гора, където участва в тържествата по повод 500 години от успението на втория ктитор на манастира "Дионисиат" св. Нифон. По време на визитата си той посети няколко манастира, между които и манастира Ксиропотам. Приветственото слово на неговия игумен архим. Йоисф съдържаше и призив към патриарх Вартоломей и ръководената от него Цариградска патриаршия да спре съмолитстването с католици по официални междуцърковни събития:
"Ваше Светейшество, позволете на нас, Вашите чеда, които имаме синовно дръзновение пред Вас, да споделим два въпроса, които смущават сърцата ни и скандализират монашеската ни съвест, но също и съвестта на твърде много благочестиви православни християни, които общуват с нас.

Първият е продължаващото от страна на Ваше Светейшество признаване чрез официални слова и съмолитстване по църкви и телевизии  на представителите на съвършено светския вече и непоправим съвременен папизъм.

1_169.jpgВторият е безполезността на еклезиологичното и богословско свидетелство при пълноценното участие на предствители на Църквата ни в Световния съвет на църквите, като по този начин мълчаливо се приема протестантската еклезиология, която просмуква цялата структура и действие на тази всепротестантска организация".

Ваше Светейшество, уверяваме Ви, че ние най-малките ксиропотамски монаси и благочествият народ, който споделя безпокойството ни, "оставаме верни на вярата на светите апостоли и светите отци, на любовта към другославните, които получават същинска помощ, когато православните отстояват православната си позиция и им разкриват величината на духовната им болест и начините за нейното излекуване". Затова с болка Ви молим, "богословският диалог да не бъде съпровождан от общи молитви, участие в литургични и молитвени събрания и каквато и да е друга дейност, която може да създаде впечатлението, че нашата Православна църква приема Римокатолическата за пълноценна Църква, а папата за каноничен епископ на Рим. Това заблуждава православното паство, както и римокатолиците, като им създава погрешна представа за отношението на православието към тях..."
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333kw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]