Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 7882Правителството на Черна гора подписа на 3 август в Подгорица Основния договор, уреждащ отношенията на държавата със Сръбската православна църква, съобщават черногорските медии. Договорът беше подписан от черногорския премиер Дритан Абазович и Сръбския патриарх Порфирий. На подписването не присъстваха медии, а церемонията, която не беше предварително обявена, се състоя в правителствена вила, чийто вход беше отцепен от полиция.

Договорът регулира отношенията между СПЦ и черногорското правителство, включително правото на собственост върху имоти. Според преброяването от 2011 г. 72% от черногорците се определят като православни християни, като две трети от тях са членове на СПЦ, а другите са се присъединили към непризнатата Черногорска православна църква. Мюсюлманите съставляват още 20% от населението. В страната има и малък брой римокатолици и протестанти.

Премиерът изрази задоволство от подписването на договора и заяви, че правителството е решено да даде на всички религиозни общности идентични права. „Вярвам, че по този начин се изпраща послание на мир и толерантност, че обръщаме нова страница и се обръщаме към нови предизвикателства, каквито не липсват в нашето общество“, каза Абазович, цитиран от в-к Виести.

На подписването присъстваха министърът на правосъдието Марко Ковач и Черногорско-Приморският митрополит Йоаникий, клирици на СПЦ и черногорски министри.

Патр. Порфирий пристигна в Подгорица без визитата му да бъде предварително обявена. Той приветства подписването на договора, като изтъкна, че той е бил нужен и на Черна гора, и на сърбите: „Този договор е нещо, от което се нуждаят както държавата Черна гора, така и Сръбската православна църква. Защо? Тъй като ние, сърбите, във всяка страна, където се намираме или в която държава имаме църковна юрисдикция, искаме да уважаваме и да се подчиняваме на конституцията и законите на тази страна. Затова смятам за много важно, че вие, спазвайки конституцията и законите на Черна гора, и ние, спазвайки конституцията и законите на Черна гора, не искахме нищо повече от всеки гражданин на Черна гора, нито имахме амбиции да постигнем нещо повече отколкото всяка друга религиозна общност тук, но, разбира се, не беше възможно да приемем и нещо по-малко от това. Онова, което е валидно за нашата църква и за всички вярващи, е валидно и за всички религиозни общности тук, в Черна гора“.

По думите му Черна гора винаги може да бъде, както е била през вековете, дом за всички хора, независимо откъде идват. Той призова всички в страната, вярващи и невярващи, „от който и народ да са“, да обръщат внимание на това, което ги обединява, а не на онова, което ги разделя. Благодари и на покойния Черногорски митр. Амфилохий (Радович), при когото започна този процес за регулиране на отношенията между Сръбската църква и Черна гора.

Коалиционните партньори на Абазович, особено Демократическата партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, казаха, че ще внесат в парламента искане за вот на недоверие към правителство във връзка с договора със СПЦ. 

По информация на БТА и официалната страница на Сръбската патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yfdd 

Разпространяване на статията: