Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

300Безпрецедентен протест на православните епископи в САЩ срещу решение на архиеп. Елпидофор (Вселенска патриаршия) доведе до спирането на хиротонията за епископ на архим. Александър (Бèля) от Руската задгранична православна църква. Той трябваше да оглави новосъздадения „Славянски православен викариат“. Този викариат беше създаден като епископия (но без точни териториални граници в рамките на САЩ), ръководена от епископ – викарий на архиепископа. Тя ще обединява под властта на Американската архиепископия (КП) някои православни славяни, които не са в юрисдикцията на Православната църква в Америка (бивша руска митрополия, получила през 1970 г. автокефалия от Москва, но непризната от повечето поместни православни църкви), нито на някоя от националните диаспори в САЩ от канонични славянски църкви – Руска, Сръбска, Българска и пр. Определението „славянски“ за пръв път се появява в официалните названия на канонични православни единици (епископии, епархии и др.) и вероятно цели да избегне възможен конфликт между руси, украинци, карпаторуси и пр. в подобно църковно формирование.

През последните два месеца имаше активна кореспонденция между архиеп. Елпидофор и останалите членове на Събранието на православните канонични епископи в САЩ, където членува и българският митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Самото създаване на „славянския викариат“ само подготви почвата за противодействие, но чашата преля с избирането от синода във Фенер (който избира епископите на Вселенска патриаршия навсякъде по света) на архим. Александър (Бèля) за Никополски епископ по предложение на архиеп. Елпидофор. Това стана на 16 юни т. г., а ръкоположението му за епископ беше насрочено за 30 юли във Флорида.

В писмата си православните американски епископи от негръцките юрисдикции посочват факта на низвержението на архим. Александър от синода на РПЗЦ, станало на 18 февруари 2020 г., както и редица нарушения от каноничен и нравствен порядък. Те заплашват с прекъсване на евхаристийното общение с архиеп. Елпидофор и разтурване на Събранието на православните канонични епископи в САЩ, което иначе работи успешно и е форма не само на сътрудничество, но и на православно единство в трудните времена, които изживява световното православие през последните години.

Първоначално архиеп. Елпидофор отвърна с думите, че това били „непотвърдени обвинения“, но след като напрежението между американския православен епископат значително нарасна, излезе съобщение, че засега се отлага ръкоположението на архим. Александър за епископ.

Справка: Александър Бèля е роден през 1981 г. в Западна Украйна. Баща му (със същите имена) е бил свещеник и секретар на Хустската епархия на УПЦ-МП. Александър младши завършва Богословския факултет на Прешовския университет в Словакия през 2003 г. и после докторира в гр. Оломоуц, Чехия. Там става сътрудник на местния православен епископ Симеон, който през февруари 2011 г. за една седмица го ръкополага за целибатен (безбрачен) дякон и презвитер, дава му и отличието игумен. В края на месеца иг. Александър вече е в САЩ, където придружава архиеп. Христофор, глава тогава на Православната църква на Чехия и Словакия. Там се запознава с главата на РПЗЦ митр. Иларион (Капрал), а след завръщането си в Чехия е повишен и в архимандрит (затова на снимката е с корона без кръст, каквато е руската практика, бел. ред.). Към края на 2011 г. обаче вече е клирик на РПЗЦ, като започва да служи в нова църковна община във Флорида, именувана „Св. Матрона Московска“. Прави добро впечатление на началството и през декември 2018 г. синодът на РПЗЦ взима решение да го ръкоположи за епископ на Маями, викарий на митр. Иларион (Капрал). Решението е одобрено и от синода в Москва през август 2019 г., но недоволство сред местния клир осуетява хиротонията и само две седмици по-късно клирикът е поставен под запрещение, а в поверения му храм „Св. Матрона“ започват проверки.

Именно тогава, през септември 2019 г., архим. Александър преминава с ръководената от него енория, която е най-голямата руска енория във Флорида, към гръцката Американска архиепископия и това предизвиква остро недоволство на РПЗЦ. Наложено му е запрещение за богослужение и е освободен от заеманите постове, а процедурата за епископската му хиротония е преустановена. През февруари 2020 г. той е низвергнат от сан, но пък веднага през март с. г. архиеп. Елпидофор го назначава за викарий на новосъздадения Славянски викариат (в който влизат две църковни общини и един манастир, ръководени от сем. Бèля – Александър Бèля-син във Флорида и на емигриралия междувременно в САЩ прот. Александър Бèля-баща в Бруклин). През тези месеци на 2022 г. беше задвижено и повишението на низвергнатия архим. Александър в епископска степен, но то срещна съпротивата на православния епископат в САЩ и епископската му хиротония за втори път беше спряна.

* На снимката: архим. Александър (Бèля)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8y9yp 

Разпространяване на статията: