Мобилно меню

2.45 1 1 1 1 1 Rating 2.45 (20 Votes)

FXYxLНа 7 юли Американският архиепископ Елпидофор (Вселенска патриаршия) кръсти децата на хомосексуалната двойка на норвежкия моден дизайнер Питър Дундас и гръцкия му партньор Евангелис Бусис в църквата „Св. Богородица Фанеромени“ в атинския крайбрежен квартал „Вулягмени“. Двете деца са родени от сурогатни майки, а хомосексуалното „семейство“ живее в САЩ. На кръщението беше дадена голяма гласност в медиите заради присъствието на голям брой гръцки знаменитости. На шумно тържеството след това участие са взели някои от най-известните гръцки изпълнители. Норвежкият дизайнер и гръцкият му партньор пък рекламираха кръщението като първо православно кръщение в гей-семейство и с това предизвикаха вълна от недоволство в църковните среди.

Митрополитът на „Глифада“ (квартал на Атина, където е храмът, в който е извършено кръщението) Антоний направи изявление, адресирано до Атинския архиепископ Йероним и членовете на Св. Синод. В него той изразява своето недоволство, че е бил подведен от архиеп. Елфидофор, който е „действал самоволно, произволно и антиканонично“ в неговата епархия.

В обяснението си той казва, че архиеп. Елпидофор е поискал писмено разрешение за извършване в епархията му на кръщение на двете деца на гръцкото семейство Буси от Чикаго. Той не е разговарял лично с архиепископа нито преди, нито след кръщението и научава от медиите, че става дума за хомосексуална двойка. Кръстниците на двете деца все пак са православни християни, твърди архиереят.

Св. Синод на Гръцката църква ще заседава извънредно в понеделник, 18 юли, като основната тема ще бъде приетият закон за щатните места за клириците, но вероятно на него ще бъде обсъден и въпросът за кръщението на децата на светската гей-двойка. Православната църква смята хомосексуалността за отклонение, което противоречи на Божия промисъл за развитието на човешката личност, и в този смисъл го определя като една от греховните наклонности на човека. Църквата не е поставяла ограничения за кръщението на деца, независимо как са родени и какви са родителите им, а изискванията към кръстниците, които трябва да гарантират тяхното християнско възпитание, отдавна са сведени до формално наличие на православно кръщелно свидетелство.

Близо 50% от гърците смятат, че обществото трябва да приеме хомосексуалните двойки. Скандалът с придобилото публичност кръщение съвпада с актуализирането на темата за „гей-браковете“ в Гърция. През май т. г. правителството отново обсъди узаконяването на гражданско партньорство между двойки от един и същи пол, което беше отхвърлено от Върховния съд през 2017 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8y9x8 

Разпространяване на статията: