Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

porfyrios stefanos 1Днес, 19 май 2022 г., в новия белградски катедрален храм „Св. Сава“ беше отслужена съвместна св. Литургия от предстоятелите и архиереи на Сръбската православна църква и на Македонската православна църква.

Вчера вечерта македонският предстоятел архиеп. Стефан заедно със старшите митрополити Преспанско-пелагонийски Петър, Дебърско-Кичевски Тимотей и Струмишки Наум, както и Хераклейски епископ Климент, викарий на архиепископа, бяха сърдечно посрещнати пред стълбите на катедралата от самия патр. Порфирий и архиереи на СПЦ.

В днешната, така наречена помирителна литургия от сръбска страна служиха петима архиереи, а много други присъстваха в молитва. Сред служещите не беше досегашният Охридски архиепископ Йоан (Вранишковски), бивш Велешки митрополит на МПЦ, който преди двадесет години се отцепи и премина в сръбска юрисдикция, като беше поставен на почетното второ място след патриарха с титлата Охридски архиепископ, макар и непризнат и неприеман в страната си.

porfyrios stefanos 2Няколко десетки бяха свещениците и дяконите, както и иподяконите, които участваха в днешното тържествено богослужение. Просторният и величествен храм беше препълнен с богомолен народ. Литургията се предаваше пряко по телевизията, а вече има нейни записи в интернет.

Накрая с възторжено слово, без да чете предварително написан текст, патр. Порфирий приветства още веднъж гостите и отбеляза важността на днешната среща в Христос, среща на мира, единството и любовта Христова. Патриархът титулува архиеп. Стефан „Негово Блаженство“, което е белег за признаване на автономията на МПЦ.

След него архиеп. Стефан прочете слово на своя език, без превод. Той приветства признаването на Охридската архиепископия от Архиерейския събор на СПЦ, както и от Вселенска патриаршия и подчерта, че „… закритата през 1767 г. със султанско ираде Охридска архиепископия е била възстановена в лицето на Македонската православна църква“, но сега отново „… се възстановява единството между нашите две църкви, а чрез това и с всички останали поместни православни църкви“. Архиеп. Стефан отбеляза, че с решенията си за възстановяването на каноническото единство с Македонската църква Вселенската патриаршия и Сръбската православна църква са дали незаменим лек, с който се изцерява една рана в Тялото на Църквата. Той изрази надежда, че Сръбската църква ще подкрепи усилията за постигане на пълна самостойност (автокефалия) на МПЦ-ОА.

porfyrios stefanos 6Изненадващо след тези официални слова и традиционните многолетствия беше дадена думата и на досегашния Охридски архиеп. Йоан, който приветства признаването на каноничността на автономната (от 1959 г.) МПЦ. Архиеп. Йоан също беше титулуван „Негово Блаженство“ от патриарха, макар да би трябва да се очаква, че с приемането на МПЦ в общение се отменя съществуването на сръбската Охридска архиепископия начело с архиеп. Йоан.

porfyrios stefanos 10


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fkpw 

Разпространяване на статията: