Мобилно меню

4.96875 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (32 Votes)

Mons. Luciano SurianiПапа Франциск е назначил нов апостолически нунций в България. Това е монсиньор Лучано Суриани, архиепископ на Амитерно и бивш апостолически нунций в Белград, който още при номинирането си заяви, че ще посвети мисията си в България на св. Йоан XXIII (папа Анджело Ронкали). Новият представител на Ватиканската дипломация ще замести архиеп. Анселмо Гуидо Пекорари, който беше папски нунций у нас от 25 април 2014 г. до 31 декември 2021 г. По негово време беше осъществена визитата на папа Франциск в България (5-7 май 2019 г.).

Архиеп. Лучано Суриани, архиепископ на Амитеро, е роден в Атеса (Киети, Италия) на 11 януари 1957 г. На 5 август 1981 г. е ръкоположен за свещеник. През 1986 г. е приет в Папската църковна академия, а през 1990 г. получава докторска степен по каноническо право в Папския латерански университет. Постъпва в дипломатическата служба на Светия престол, като работи в апостолическите нунциатури в Кот д'Ивоар, Буркина Фасо, Нигер, Швейцария и Лихтенщайн. Изпълнява различни служби във Ватикана. От 7 декември 2015 г. е апостолически нунций в Сърбия със седалище в Белград.

След назначението си в София монс. Суриани пише в писмо до архиепископа на Софийската римокатолическа епархия монс. Христо Пройков: „Приех с пълно послушание решението на папа Франциск и веднага си помислих за св. Йоан XXIII, който в София разви своето служение като представител на Светия престол в продължение на близо десет години. На този светец, наш съвременник, поверих веднага моето бъдещо църковно служение в тази страна. Годините в Сърбия направиха да израсна човешки и духовно и ми помогнаха да опозная по-отблизо живота на католическите общности, малки на брой и често със забележителни разлики помежду си, но винаги живи и с много духовни, културни и исторически богатства. Те, както Вашите, са призвани да живеят в една църковна действителност, в която мнозинството от християните принадлежат на Православието. Сигурен съм, че опитът в Сърбия ще ми бъде в помощ в новата мисия. Надявам се да продължа да давам моя принос за помирението и общението, та да се приближим все повече в осъществяването на Новата заповед: Обичайте се един друг, както Аз ви обикнах (Йоан 13:34)“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fpr8 

Разпространяване на статията: