Мобилно меню

4.9536842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (475 Votes)

1347На днешното си заседание Св. Синод на Вселенска патриаршия взе решение да приеме в евхаристийно общение Македонската православна църква с името Охридска архиепископия и така да сложи край на половинвековния разкол, в който тази поместна църква пребивава.

В официалното съобщение се казва: 

„Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Божественейше Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и, след като прецени в заключителен стадий апелативната жалба, подадена до църквата-майка от тамошната църква, както и многократните призиви на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на тази църква под ръководството на архиепископа г-н Стефан, като така изцерява язвата на схизмата и излива „елей и вино“ върху раната на тамошните наши православни братя (и сестри). За тази цел се издава и съответният патриаршески и синоден акт.

2) Предоставя на Светейшата Сръбска църква уреждането на управленските въпроси между нея и Църквата в Северна Македония, безспорно в рамките на свещения канонически ред и на църковното предание.

3) Признава на тази църква името „Охридска“ (под което се разбира област на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както и нейният предстоятел писмено обеща на Вселенската патриаршия, като се изключва понятието „македонска“ и всякакво друго производно от думата „Македония“.

Вселенска патриаршия продължава да се интересува от израстването, напредъка и благосъстоянието на това Охридско църковно образувание, както е постъпвала през вековете за всички поместни православни църкви, бидейки „съсъд на любовта, извор на благочестието на православния християнски род“ (по думите на Драмски митр. Павел).

В Патриаршията, 9 май 2022 г.“.

Според първите реакции в Северна Македония решението на Вселенската патриаршия не означава, че Македонската православна църква е получила томос за автокефалия, който официално урежда международното име и статут на тази църква, а заявява, че вярващите и клириците, принадлежащи към нея, не са в схизма и могат да съслужат заедно със свещеници от други поместни църкви. Водят се допълнителни преговори за определяне на окончателния статут на Църквата в Северна Македония, вече официално призната поне от Вселенска патриаршия като „Охридска архиепископия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rf88 

Разпространяване на статията: