Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

dstl0687 0Сръбската патриаршия е възобновила преговорите с Македонската православна църква за уреждане на каноничния статут на МПЦ. Това съобщава сайтът Religija.mk, позовавайки се на Зворнишко-Тузленския епископ Фотий от СПЦ. Той е съобщил новината по време на своята проповед за Гергьовден, като е отбелязал, че е присъствал на възобновяването на диалога между двете църкви в Ниш, а участие в разговорите е взел и Сръбският патриарх Порфирий. Не става ясно дистанционно или присъствено е било участието на патриарха, както и кои са били другите участници от двете страни. Еп. Фотий е изразил оптимистичната надежда, че каноничното общение между двете църкви може да бъде възстановено по време на майския Архиерейски събор на СПЦ. Официално потвърждение от сръбски и македонски църковни институции на тази новина все още няма.

По-конкретно в словото си Зворнишко-Тузленски еп. Фотий казва:

„Като член на Синода на Сръбската православна църква тези дни придружавах Негово Светейшество. Първия ден имахме среща с представители на Македонската православна църква в Нишката епархия. Беше един интересен диалог на любов, вяра и надежда, като се надяваме, че ако Бог желае, това може да се случи – Македонската православна църква, Охридска архиепископия, през м. май на събора в Белград да се върне към каноническо единство със Сръбската православна църква, а с това и към каноническо единство с всички поместни православни църкви.

Това е голямо предизвикателство пред нас, ако Бог по молитвите на еп. Николай Охридски и Жички, по молитвите на св. Кирил и Методий, св. Климент и Наум, на св. Сава Сръбски да се установи това единство, да бъде излекуван този разкол, който съществува от 1967 г.

Сега сме в преддверието на това той да бъде разрешен, ако Бог даде, затова ви призовавам да се молите на Бога, всички вие и всички ние, да се разреши този проблем за слава Божия и за доброто на нашите свети църкви. Но и за доброто на нашия сръбски народ и за доброто на македонския народ, които са два братски народа“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rry6 

Разпространяване на статията: