Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

episkop 2Верейският епископ Пантелеймон, който оглавява Благотворителната служба на Московска патриаршия, призовава в свое обръщение доброволци да помагат в руските болници, където се лекуват ранените от военните действия в Украйна. Неговото обръщение е публикувано в навечерието на Великден, а записването за подготвителния курс в московската болница „Св. Алексий“ продължи до началото на м. май. Това съобщава сайтът на службата Милосердие.ру.

В руските медии се говори съвсем спорадично за убитите руски войници, а за броя на ранените няма никаква информация. Тази тема се смята за проява на слабост, а за светската власт е важно да поддържа идеите за могъщество, власт и победа.

За мащаба на проблема говори призивът на руския епископ, който казва, че броят на ранените в руските болници е толкова голям, че наличният медицински персонал не може да оказва на всички адекватна помощ. В обръщението си владиката не казва какви са ранените, с които са пълни болниците – войници или граждански лица, нито кои са най-натоварените болници, но се предполага, че това са в областите, гранични с Украйна.

В официално съобщение вчера московската болница съобщи, че за техните курсове са се записали шестстотин и петдесет хиляди доброволци.

Целият текст на обръщението на еп. Пантелеймон гласи:

„Христос воскресе! Иска ми се всички страхове и ужаси на нашето време да престанат на Великден, както са престанали скърбите на апостолите и мироносиците, когато са видели Възкръсналия Христос.

На този Великден обаче празнуваме, когато се пролива кръв, когато избухват снаряди, когато страдат невинни хора, когато се убиват войници.

Простете ми, че преждевременно ви поздравявам с Възкресението на Христос, нарушавайки мира на Великата събота, но искам да ви кажа, скъпи братя и сестри, колкото се може по-скоро за възможността да помогнете на онези, които страдат особено сега.

В болниците има тежко ранени хора, които се нуждаят от сериозни грижи. Може би не всички болници разполагат с всичко необходимо за медицинска помощ, но дори и тези, които имат достатъчно лекари, медицински сестри, машини „Илизаров“, превръзки и хирургически шевни материали, не отказват помощ в грижите за тежките пациенти. Тежко раненият човек се нуждае от специални грижи и любов.

Само доброволци със специално обучение могат да помагат.

Болница „Св. Алексий“ открива в Москва краткосрочен курс за медицински сестри, които да се грижат за пострадалите от военните действия. В курсовете ще се изучават правилните грижи за ранените и особеностите на тяхното психологическо състояние. На успешно завършилите ще бъдат издадени държавни сертификати.

Първият клас ще започне през уикендите в началото на май. Можете да се запишете за курса тук. След като попълните формуляра за кандидатстване, ще бъдете поканени на интервю.

Радостта от Великден може да се умножи, като помогнем на тези, които страдат сега“.

Справка: 72-годишният Верейски еп. Пантелеймон най-напред е бил свещеник с името Аркадий Шатов, има 4 дъщери и вече 20 внука. След овдовяване приел монашество. Веднага след военната служба се оженил и започнал работа като санитар в болница. Оттогава останала в него чувствителността към дейността на медицинските работници и особено към страданията на болните хора. Като свещеник бил назначен за председател на храма при Първа градска болница в руската столица, а после и за духовник на църковното училище за медицински сестри. Междувременно презвитерата му заболяла и починала от рак, което още по-силно мотивирало 40-годишния свещеник да помага с духовни съвети и организационни действия на медиците и болните. С негово всеотдайно участие се развива и патронажна дейност на Църквата за тежко болни в домашни условия. Имал възможността в сестринското училище да посрещне и приветства съпругата на американския президент г-жа Мишел Обама, както и Вселенския патриарх Вартоломей, който в словото си подчертал широката благотворителна църковна дейност под ръководството на отец Аркадий. През 2010 г. след монашеско пострижение е ръкоположен за епископ и му е поверена част от църковната благотворителна дейност в здравеопазването. Понастоящем той е един от викариите на руския патриарх и продължава да отговаря за медицинската и благотворителната дейност на Църквата, като в района, на който той е викарий, има няколко десетки медицински заведения, домове за сираци и др. Всичко това му дава смелостта да говори и за нуждата от грижи за жертвите на войната в Украйна, както и да я наричат официалните власти в Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rr8h 

Разпространяване на статията: