Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
От 7 юли 2008 г. в гр. Кукуш, Северна Гърция, се проведе едномесечен курс по гръцки език за чужденци. Курсът беше организиран от митрополията на Килкис, Поляна и Св. Атанасий съвместно с министерствата на външните работи и на образованието и религиите на южната ни съседка. Участва с преподаватели и Аристотелевият университет в Солун. Курсът беше предназначен за студенти – богослови и филолози, изучаващи гръцки език.

Домакин на курса беше митрополит Апостол. Ръководители на семинара бяха проф. Димитра Кукура и проф. Христос Арабаджис. Координатор на програмата беше г-ца Измини Ляру. 
Участваха православни християни от Грузия, Ливан, Сирия, България, Румъния, Мексико, Италия, Франция, Финландия, Гана, Етиопия, Беларус, Украйна, Русия. Занятията се провеждаха в Църковния лицей “Св. Кирил и Методий”, където бяха настанени участниците. Гостите бяха обособени в четири групи за обучение в зависимост от владеенето на гръцки език – начинаещи, две групи за средно ниво и една за напреднали. Занятията се водеха от опитни преподаватели – Виви Елевтериаду, Мария Гунди, Томаи Хуварда, Димитрис Данапасис. Материалът беше разпределен в четири седмици – общо 80 учебни единици.

Освен езиковото обучение в програмата бяха включени и много екскурзии с учебни и поклоннически цели. Лектор по време на посещенията на музеи, църкви и манастири беше г-жа Евгения Кукура. Участниците посетиха Музея на византийското изкуство и Археологическия музей в Солун, както и археологическите находки в Пела, Дион, Вергина, Филипи. Много от паметниците бяха видяни “in situ” (на мястото им). Бяха осъществени интересни посещения и лекции в манастира Влатадон, в църквите “Св. Николай Орфанос” и “Св. Димитър” в Солун. Поклонническите пътувания включваха манастирите Метеора, скита “Св. Йоан Предтеча” (където се пази главата на св. Климент Охридски) в близост до Вергина, манастирите Панагия Сумела, “Св. Йоан Предтеча” в южните склонове на Беласица, Ормилия, “Св. Богородица” край Миханйона и мн. др. Лекциите и беседите бяха осъществени на английски, гръцки и френски език.

За пръв път в курса от България участваха богословите Иво Янев, билиотекар, и Димитър Димитров, асистент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, както и студентът в Православния богословски институт „Св. Сергий”, Париж, Иван п. Йорданов Карагеоргиев. Вече е получена покана от домакините през следващата година българските богослови да се увеличат.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333py 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]