Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Milano 1Българите в Италия с радост отпразнуваха Възкресение Христово и тази година. Богослужебните последования за Страстната седмица и Великден в Централна и Северна Италия, на които се събраха наши сънародници, отслужи доц. прот. д-р Иван Иванов. Навсякъде в българските църковни общини беше разпространено и прочетено пасхалното патриаршеско и синодално послание за 2022 г.

Milano 8В БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано на Велики четвъртък бяха извършени всички полагащи се богослужения: Велик маслосвет, вечерна и св. Василиева литургия.

На Велики петък българите се събраха, за да участват в последованието на Страданията и Опелото Христово с извършването на лития със светата плащаница при пеенето на Святий Боже.

На Велика събота сутринта беше отслужена вечерна със св. Василиева литургия, която по практически съображения беше обединена с последованието за Пасха, след което вярващите се поздравиха с Христовото Възкресение.

Milano 4Специално за празника на този Великден присъства и пя великата българска оперна прима Красимира Стоянова, която съчета ангажиментите си в Миланската скала с богослужението за Пасха. По покана на прот. Иванов, с когото преди години са работили в Софийската опера, тя участва в св. Литургия, изповяда се и се причасти заедно с всички други християни.

В БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим беше отслужена Пасхалната полунощница и утринна и беше посрещнато Христовото Възкресение със св. Златоустова литургия, на която, след прочитането на Пасхалната проповед на св. Йоан Златоуст, мнозина се причастиха и се поздравиха с „Христос воскресе“.

На пасхалните служби бяха настоятелите на църковното настоятелство и представителите на българските църковни мисии в италианските градове Анцио и Нетуно.

На богослужението присъства монс. Яромир Задрапа, представител на Папския съвет за християнско единство и бивш дългогодишен мисионер от Ордена на салезианите в България, който заедно с българите в Рим отпразнува празника на Христовото Възкресение.

Roma 5Вечерта в същия ден беше отслужена Пасхална вечерна и благословение на козунаците и яйцата в градчето Колеферо, където на службата дойдоха и децата от българското училище.

viber image 2022 04 28 12 10 42 138

По желание на българските общности в Пескара, както и в Монреале, Палермо, Сицилия, са предвидени богослужения и в периода след Пасха, които ще бъдат уточнени по-късно.

Прот. Иван Иванов със сънародниците ни, живеещи в италианското градче Калоферо:

colleferro 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r4hy 

Разпространяване на статията: