Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

1280px 80 391 9007 Kyiv St.Michaels Golden Domed Monastery RB 18 croppedНа територията на цяла Украйна в нощта на Възкресение Христово ще действа комендантски час. В регионите с активни военни действия той ще започва по-рано от 19:00 до 5:00 ч. Това са областите Донецка, Луганска, Запорожка, Николаевска, Харковска, Херноска. В другите области комендантският час е от 23:00 ч. до 5:00 ч. сутринта.

Украинските власти въвеждат този режим заради опасения от провокации от страна на руските войски. „Врагът е коварен, а най-важното за нас е безопасността на хората“, така обяснява ограниченията в столицата ръководителят на Киевската областна военна администрация Ал. Павлюк.

На много места на хората е забранено на посещават храмовете в пасхалната нощ заради опасност от целенасочени нападения от страна на руснаците. Властите съветват хората да отидат на църква на другия ден. Решението да няма нощни богослужения е взето съвместно от църковните и държавните власти. Причината е да не се допусне събиране на много хора, чиято безопасност да не може да се гарантира.

Според военните, има информация, че руските войски могат да използват именно пасхалната нощ за нови нападения.

Украинската православна църква ще предава Възкресното богослужение от 23:30 ч. по телевизията и онлайн от Михайловската златокуполна катедрала в Киев.

Предстоятелят на Православната църква на Украйна митр. Епифаний е дал указания да не се извършват нощни богослужения в районите с военни действия. Според него врагът добре разбира духовната същност на борбата, затова „се опитва да ни лиши от Пасхалната радост, защото празникът на Възкресението трябва да ни вдъхнови за по-нататъшна борба“. Той не изключи възможността за провокации от страна на руснаците.

Митр. Епифаний е обяснил, че възкресната служба може да се извърши и сутринта или през деня. Свещениците да направят график, така че хората да не идват едновременно в храма, а на по-малки групи. Митрополитът е посъветвал вярващите да проследят празничното богослужение по телевизията или през интернет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rdpu 

Разпространяване на статията: