Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ph3Вахтанг Кипшидзе, заместник-председател на Синодния отдел за връзки на РПЦ с обществото и медиите, заяви, че украсяването на козунаци с буквата Z едва ли е подходящо, такъв козунак не е пасхален и не може да бъде осветен. Повод за изказването му стана появата на традиционните руски козунаци (кулич) с буквата Ζ, която е поставена върху руските танкове в Украйна. Тя се превърна в официален символ на „специалната операция“ на Руската федерация.

На пресконференция днес той заяви, че „… хлебни изделия, които имат символи, различни от християнските, не могат да се смятат за пасхален козунак. Мисля, че освещаването на такива празнични изделия не е уместно. Вярвам, че християнската символика е самодостатъчна, а козунаците и яйцата носят именно християнска символика, която е непроменена от дълго време. Не мисля, че прилагането на тази или друга символика върху великденските козунаци е подходящо и вероятно тяхното освещаване в църквите няма да бъде подкрепено“.

В същото време представителят на РПЦ одобрява този патриотичен символ: „В същото време смятам, че хлебните изделия, които съдържат някаква символика, имат право да съществуват като форма на подкрепа за руската армия, но извън свещеното пространство на църквите“, заяви той, цитиран от Интерфакс.

1p 11 d 850От началото на войната срещу Украйна последната буква от латинската азбука започна да се използва в изписването на руски военни лозунги като например „Zа победу“ или „Zа Россию“. Руските власти не предоставиха убедително обяснение на този необичаен символ, заимстван от азбуката на смятаната за враждебна на руското славянство западна цивилизация. Според някои обяснения знакът има окултен характер и кореспондира с нацистката символика, която също е заимствана от теософията. Поставянето му върху военната техника пък създава впечатление за търсен паралел с поставянето на християнския монограм (хризма) върху щитовете на римската армия на св. Константин Велики, което според църковното предание е осигурило победата на смятания за основател на Византийската империя владетел.

Междувременно в редица страни вече започнаха да забраняват този знак. Литовският парламент гласува забрана на символите на нахлуването на Русия в Украйна – латинските букви Z и V, както и на оранжево-черната георгиевска лента. В страната са забранени и всички символи на нацистка Германия, на Съветския съюз и на литовска ССР.

Две големи германски провинции, Долна Саксония и Бавария, забраниха изписването на публични места на буквата „Z“, защото е символ на войната в Украйна. Демонстриращите по този начин подкрепата си за руската агресия срещу Украйна може да носят наказателна отговорност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r6ry 

Разпространяване на статията: