Мобилно меню

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

agio miro fanari 1На Велики понеделник сутринта след Преждеосвещената литургия започна мироваренето във Вселенска патриаршия с водосвет, отслужен от патр. Вартоломей. В обособеното за целта помещение в двора на Патриаршията, където са поставени големите казани, бяха налети първите количества зехтин, вино, розово масло, уханни цветя и други аромати, а след това патриархът запали и огъня под съдовете. После той прочете съответната молитва за начало на мироваренето, както и първата глава от Евангелие според Матей. След него присъстващите архиереи и клирици на Патриаршията продължиха четенето на това евангелие.

agio miro fanari 1В тези първи минути на мироваренето присъстваха и голяма група специалисти мъже и жени, привлечени за тази дейност от Патриаршията, които ще наблюдават и ръководят самото мироварене. Техен ръководител е архонтът-мироварител Георги Савич, доктор по фармакология.

По традиция за варенето на св. миро във Фенер, повтарящо се през няколко години според нуждите, Българската православна църква изпраща съдове с чисто розово масло. Това беше сторено и тази година, като розовото масло занесе Русенският митрополит Наум.

Самото освещаване на св. миро ще стане на Велики четвъртък след св. Литургия.

agio miro fanari 1agio miro fanari 1

μυρ 3 400x600


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r6qu 

Разпространяване на статията: