Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
1_148.jpgПрофесорът от Московската духовна академия дякон Андрей Кураев опроверга слуховете, че през 1992 г. по време на първата гражданска война в Грузия католикос-патриархът Илия ІІ бил казал, че всеки убиец на грузинци ще бъде предаден на анатема.

“Тази басня, която многократно беше повтаряна по редица телевизионни канали през последните дни и представяше патриарх Илия ІІ като фашист, не се явява нищо друго, освен грешка при превода на едно от старите изявления на католикос-патриарха”.

По думите на дякон Кураев, през последните дни мнозина зрители са останали с впечатление, че патриарх Илия ІІ счита, че “убийството на грузинци е грях, а на негрузинци – нещо нормално”.

Патриарх Илия ІІ е “нормален християнин и нищо подобно не е имал предвид в изказването си” подчертава дякон Кураев, който през тогавашната 1992 г. е бил съветник на патриарха на Русия.

Истината е, добавя отец Андрей, че в заявлението на патриарх Илия ІІ от 1992 г., което е било направено по повод гражданската война в Грузия, е ставало въпрос за това, че ”всеки грузинец, който убива друг човек, позори своя народ”.

По думите на отеца, грешният превод е бил направен и разпространен през 1992 г. Дякон Кураев обаче се усъмнил във верността на направеното изявление и затова се наложило професионални филолози да преведат наново оригиналното изявление на патриарх Илия ІІ. Според отец Кураев, днес патриарсите Илия ІІ и Алексий ІІ правят всичко възможно “войната да не се превърне в народна, свещена, както се пее в известната песен за Великата отечествена война“.

По мнението на дякона, ще бъде добре, ако пастирите на осетинския народ също се обърнат към вярващите със заявление подобно на това, с което е излязъл патриарх Илия ІІ през 1992 г.

“Защото мародерството след войната е подло дело. Това е такъв вид акция, която свежда конфликта точно на народно ниво. Когато стрелят танковете и воюват професионалните военни, това е нещо друго, а когато започнат мародерствата, войната влиза във всеки дом” - констатира известният руски мисионер.

Той подчертава, че “когато осетинските бойци, съпровождащи руската армия, изнасят от грузинските домове в Гори всичко, включително и тоалетните чинии и фаянс от баните, то това е позор и никакво оправдание за подобни действия не могат да бъдат намерени”.

“В края на краищата, така е било и в миналото, когато в паметта на много немци Втората световна война и Съветската армия са останали не със своите войнски подвизи и саможертва, а именно със следвоенните мародерства и препълнените ешелони с награбена плячка, отправящи се към Съветския съюз. Нещо подобно може да се случи и сега” – предупреждава дякон Андрей Кураев.

ИНТЕРФАКСКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahu8 

Разпространяване на статията: