Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_144.jpgКандидат-президентите в САЩ – Барак Обама и Джон Маккейн, за първи път по време на своите кампании се срещнаха лице в лице на религиозен форум и отговаряха на въпроси, зададени им от избирателите. Срещата на двамата кандидати стана на площада пред църквата Седлбек в Лейк Форест, Калифорния, в присъствието на над 2000 души.
На въпроса за най-тежкото нравствено поражение в живота си, Барак Обама отговори, че това е неговият “фундаментален егоизъм”. Той сподели също, че в младежките си години е пробвал наркотици. Най-тежкото нравствено поражение на американската нация, според Обама е, че Америка още не се е научила да следва евангелския принцип формулиран в Мат. 25:41 “доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.” Този принцип според Обама “касае и бедността, и расизма, и сексизма. Той се отнася и за това, че на хората не се дава възможност да се изкачат по стълбицата и да се превърнат в средна класа”.

За Джон Маккейн главното нравствено поражение в живота се явява неговият неудачен първи брак. А главен нравствен недостатък на американската нация, според него е, че тя не е могла да посвети себе си на “по-велико дело от това, да следва само собствените си интереси”.
Двамата кандидати отговаряха и на въпроси, свързани с отношението им към абортите и за това, в кой точно момент от развитието на ембриона влизат в сила неговите човешки права. Обама избегна директен отговор с разяснението, че не може да бъде категоричен по въпроса нито от богословска, нито от научна гледна точка. За сметка на това, Маккейн бе абсолютно убеден, че правата на човека се разпространяват върху ембриона още с “момента на зачатието”, подчертавайки за пореден път своето негативно отношение към абортите.
Не им бяха спестени и въпросите за еднополовите бракове. Джон Маккейн отговори, че за него като християнин бракът се явява “свещен съюз между мъж и жена”, но е решен, ако спечели изборите, да предостави правото за признаването или отхвърлянето на гей бракове на отделните щати и тяхното законодателство. Обама заяви, че сам той не се явява противник на еднополовите граждански бракове и че може да допусне такива за другите, въпреки че сам той изповядва различен възглед.

AFP


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333p4 

Разпространяване на статията: