Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

pa2С голяма тържественост беше отбелязана Неделята на Православието в катедралния храм на Вселенска патриаршия в Истанбул в присъствието на министър-председателя на Гърция Кирякос Мицотакис. Вселенският патриарх Вартоломей оглави божествената Литургия в съслужение с митр. Димитрий на Принцовите острови, Антидонски архиеп. Нектарий, екзарх на Йерусалимската патриаршия в Истанбул, Севастийски митр. Серафим (от Австралийската архиепископия) и много други архиереи на Патриаршията от различни страни. По време на богослужението беше извършено дяконско ръкоположение на монах Варнава, кипърски грък, от братството на патриаршеския ставропигиален манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Англия, основан от преп. Софроний (Сахаров).

В речта си преди ръкополагането на новия дякон Вселенският патриарх говори за трагичните събития, разиграващи се в Украйна, и призова за незабавно прекратяване на нашествието и войната и за нова възможност за диалог.

 

pa0

„Нашият Господ и Спасител Иисус Христос е „Бог на мира“, каза патр. Вартоломей. „Неговата Църква се моли за „мир свише“, „за мир Божий, който надвишава всеки ум“ (Фил. 4:7), но също и „за мира на целия свят“, който е сиамската сестра на справедливостта. Със съкрушено сърце наблюдаваме драмата на украинския народ и в същото време се възхищаваме на неговата силна съпротива срещу арогантния нашественик. Ние също така отбелязваме със задоволство смелата реакция на руски граждани срещу кръвопролитието. Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня по всички фронтове на войната. Насилието и войната не само не разрешават споровете, но причиняват болка и смърт и създават по-сложни проблеми. Инвазията и войната трябва да приключат незабавно и трябва да се даде нова възможност на диалога, който е най-важното средство за помирение и мир. От друга страна, Хартата на Организацията на обединените нации, това „Евангелие на нациите“, както се нарича, изрично забранява използването на сила в международните отношения и задължава всички членове на ООН да разрешават споровете си с мирни средства. Войната е нарушение на международното право, което сега е закон за мира“.

В обръщението си към новия дякон патр. Вартоломей говори за мястото и ролята на иконата за православната идентичност:

„Сред днешното море от образи, което ни залива, православната икона е надежда и светлина. Тя ни разкрива красотата, вселенския характер и антропологична дълбочина на православния поглед към живота, отваря хоризонта на есхатологичния край на всичко. Във всичко това иконата е тази, която прави първата крачка, която първа ни поглежда в очите. Действително, иконата е в сърцевината на православната ни идентичност, тя обхваща и изразява цялата истина на нашата вяра, освещава живота ни, препраща го към богочовешката му същност и към неговото предназначение във вечността.

pax5Тайнството на свещенството, което днес се извършва над тебе и ще те направи дякон на Христовата църква, също принадлежи към жизнения център и към крайната цел на човешкото съществуване. Като служител на Всевишния ти вече няма да принадлежиш на себе си, а само на Иисус. Още като монах си посветил цялото си съществуване на Господа. Според преп. Софроний Сахаров същността на монашеското призвание не е бягството от света, а постоянното пребиваване „в Бога“. Ако Бог благослови, в свещенството тази екзистенциална промяна бива завършена. Като дякон си призван чрез твоето собствено доброволно съдействие на Бога и чрез личния си подвиг да обновяваш дарбите, които ще получиш от Светия Дух“.

В края на св. Литургия патр. Вартоломей и митрополитите отслужиха установения Трисагий за упокой на душите на всички „борили се за тържеството на православната вяра и завършили живота си в нея“. След което патриархът и всички останали архиереи извършиха традиционното на Неделя православна шествие със св. икони в двора на Патриаршията.

Източник: Ортодоксия.инфо


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qyq6 

Разпространяване на статията: