Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

a19923d7097b3a17ed77d932d9a85b9a wide bigУкраинската православна църква (Московска патриаршия), оглавявана от Киевския митрополит Онуфрий, излезе с обръщение за недопустимостта религиозни обекти – храмове и манастири – да се използват като огневи позиции от руските войски на територията на страната. В изявлението, публикувано на страницата на информационния отдел на УПЦ, се казва:

„Украинската православна църква възприема този факт като акт на кощунство и неприкрито оскверняване на светините, в резултат от което мястото за поклонение на Бога се превръща в място, където се извършват дяволски дела. Онези, които се осмеляват да оборудват храмовете с огневи позиции, не само застрашават тази религиозна сграда, но и съзнателно я оскверняват.

Господ казва от страниците на Евангелието: „Домът Ми ще се нарече дом за молитва“ (Мат. 21:13). В църквата по време на Литургията се извършва безкръвната жертва на Спасителя. Затова в помещенията на храма категорично не се допуска нищо, свързано с кръвопролития. Ето защо според църковните канони не само е забранено да се използва оръжие в храма, но е строго забранено дори да се влиза с оръжие в сградата на храма.

Всички случаи на използване на църковни сгради за военни действия са неприемливи и нямат Божието благословение“.

По официална информация на украинските власти двадесет и осем са религиозните обекти, повредени в различна степен от бомбардировките на руснаците. Повечето от тях са православни храмове и манастири. На 14 март снаряди са паднали в двора на протестантската евангелска семинария в Киев, чиито сгради са повредени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qy6r 

Разпространяване на статията: