Мобилно меню

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

191 nДнес пет украински епархии на Украинската православна църква (МП) в Украйна официално се отказаха да споменават Московския патриарх Кирил по време на богослужение. Решенията за това са публикувани на официалните им сайтове. Това са епархиите Сумска, Ровенска, Мукачевска, Владимир-Волинска и Житомирска, които са силно пострадали от агресията на путинската армия.

Предполага се, че това става със съгласието на Киевския митр. Онуфрий.

По-рано вчера, както вече Двери съобщи, няколко десетки клирици от Сумска епархия изпратиха писмо до своя архиерей, в което оповестяват решението си, че пастирската им съвест не им позволява повече да споменават на службата като свой предстоятел Руския патриарх. Днес Сумският митр. Евлогий, който беше известен със силните си проруски позиции, се присъедини към тях. В неговото решение се казва: „Като осъждам кървавата агресия на Русия срещу Украинската държава и украинския народ, вземайки предвид обръщението на нашите клирици и миряни от 28 февруари 2022 г., благославям да се прекрати молитвеното споменаване на Московския патриарх в храмовете и манастирите на Сумска епархия на Украинската православна църква“.

2637 1 bigСилен отзвук намери днес лаконичното съобщение в социалната мрежа на известния украински епископ Йона (Черепанов), игумен на манастира „Света Троица“ в Киев и завеждащ антисектантската дейност на УПЦ. Еп. Йона е викарий на Киевска епархия, известен е с мисионерската си дейност сред украинските младежи, той ръководи Синодния отдел за работа с младежта на УПЦ (МП) и е много популярен в Русия:

„За моите приятели от Русия.

Да, при нас има война. Русия нападна Украйна. Умира мирно население, убиват деца, горят нашите храмове. Ние не сме чакали никакви „освободители“, нито сме ги викали. Народът е единодушен и сплотен в отношението си към тази страшна агресия. Не зная какво още да кажа… Това е истината“.

Според официалната путинска пропаганда руската армия действа „… в защита на Украинската православна църква и на цялото православие“. Нито един украински епископ или свещеник не е подкрепил нахлуването на руснаците, а във всички официални църковни изявления еднозначно се говори за война и жестока агресия към украинския християнски народ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qh89 

Разпространяване на статията: