Мобилно меню

4.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (24 Votes)

ορκος 724x1024Както вече съобщихме, на 29 декември 2021 г. Св. Синод на Руската православна църква (Московска патриаршия) реши „да удовлетвори молбите“ на сто и двама клирици от Александрийската патриаршия да преминат към РПЦ заради признаването от страна на Александрийския патриарх Теодор II на новосъздадената автокефална Православна църква в Украйна. Според РПЦ, доколкото тя обяви прекъсване на каноничните отношения с Вселенска патриаршия и с всички поместни православни църкви, които влязат в общение с украинските автокефалисти, обявени от РПЦ за схизматици, група клирици на Александрийската патриаршия са пожелали да преминат към „канонично изправната“ Московска патриаршия.

В дните след съобщението в медиите за преминаването на споменатите клирици към създадената за целта Африканска екзархия на РПЦ беше огласен в медиите текстът на английски език на клетвената декларация, която „преминаващите“ клирици трябва да подпишат. Тя е озаглавена „Клетва за лоялност“ и нейният текст гласи:

Аз, ............................., който сега идвам под омофора на Московския и цяла Русия патриарх и искам да стана клирик на Руската православна църква, заявявам пред Бога и Неговите свети Кръст и Евангелие, че се прехвърлям от православната Александрийска църква към Руската православна църква доброволно, а не под някакъв натиск. Правя това не в преследване на лична финансова изгода, а с единствената цел да спася душата си от духовната опасност да се свържа с разкола в Украйна, с който Александрийският патриарх влезе в общение. Като съзнавам, че един свещеник не може да упражнява службата си без епископ, аз сега се обръщам към върховната власт на Руската православна църква, която е свободна от каквото и да е отношение към схизмата. Заклевам се да остана верен на Московския патриарх и на назначен от него епископ до смъртния си ден, да съм в послушание, както се изисква от правилата на Православната църква. Заклевам се да отслужвам богослужения и да отслужвам тайнства с ревност и благоговение при спазване на църковните устави и да не извършвам неразрешени промени. Обещавам да пазя учението на вярата и да наставлявам другите под ръководството на светата Православна църква и светите отци, да пазя душите, поверени на моята грижа, от всякакви ереси и схизми и да увещавам онези, които са се заблудили, насочвайки ги по пътя на правдата и спасението. Обещавам да водя живота си в благочестие и умереност, в дух на целомъдрие и кротост. Заклевам се да не влизам в молитвено и канонично общение с лицата, които не принадлежат към Православната църква или са в разкол. Заклевам се да не напускам мястото, където ще бъда назначен да служа, и да не се прехвърлям на друго място без разрешението на моя архипастир. Ако наруша клетвата си за лоялност към каноничната Църква и изпадна в общение с разкол, нека Господ да ме накаже.

Накрая на тържественото си обещание аз целувам светото Евангелие и Кръста на моя Спасител. Амин.

С подписването си тук удостоверявам лоялността си на тази клетва: .............................................

(ранг, име, фамилия).

С настоящото свидетелствам за положената клетва:

...................................

(дата, място)

Засега няма сведения за това, как протича формалната процедура по преминаването на отцепилите се африкански клирици към МП.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hfyc 

Разпространяване на статията: