Мобилно меню

4.9219330855019 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (269 Votes)

resizedНа 3 декември в Никозия Римският папа Франциск се срещна с Кипърския архиепископ Хризостом. Това стана в рамките на неговата официална визита в Кипър, която ще продължи два дни. Той беше приветстван от членовете на Св. Синод на Кипърската църква, след което имаше двадесетминутна лична среща с архиеп. Хризостом.

След това всички посетиха новия катедрален храм в града, където архиеп. Хризостом произнесе приветствие към папа Франциск. В него архиепископът сложи акцент върху националния проблем на Кипър, като отбеляза, че кипърският народ „очаква с нетърпение Вашата помощ за опазването и зачитането на нашето културно наследство и за укрепването на вечните ценности на нашата християнска култура, които в момента са брутално потъпквани от Турция“.

Архиепископът отбеляза също, че от Кипърската църква, „… следвайки вярно духа на Христовата любов, поддържаме отлични отношения с всички църкви и търсим диалог с всички. Ние приветстваме продължаващия диалог между Вселенската патриаршия и Римокатолическата църква и се молим за успеха му“.

resized resized A31I1179От своя страна папа Франциск отбеляза, че се надява възможностите за такива срещи да се увеличават: „Надявам се да подобрим взаимното си опознаване, да преодолеем много предразсъдъци и да изслушаме с кротост опита на вярата на нашите църкви“.

Той добави, че не бива да допускаме да бъдем осакатени от страха: „Нека отворим умовете си и имаме дръзновението за смели постъпки. Наистина, по отношение на нашите връзки историята е отворила големи разломи, но Светият Дух иска да се сближаваме със смирение и уважение. Той ни призовава да не се оставяме на разделенията от миналото, а да обработваме заедно търпеливо, усърдно и упорито нивата на Царството. Защото, ако оставим абстрактните теории и работим заедно един до друг, например в делата на любовта, образованието и защитата на човешкото достойнство, ние отново ще погледнем един на друг като братя и общението ще узрее от само себе си за слава Божия. Всеки от нас ще запази своите начини и характерен стил, но лека-полека общото ни дело ще увеличи хармонията и ще даде плодове“, завърши той.

Папата подари на Кипърския архиепископ копие от древен украсен с миниатюри кодекс с посланията на св. ап. Павел, издаден по случай две хиляди години от рождението му, а архиеп. Хризостом му подари византийска икона на св. Богородица Одигитрия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hx8p 

Разпространяване на статията: